Wiosna Lato Jesień Zima Obserwacje

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Doradca hodowcy

Jak ustalić datę zbioru winogron

Kategoria: Lato

Winobranie zbliża się wielkimi krokami i dylematem klasycznego winiarza jest podjęcie decyzji, kiedy sięgnąć po sekatory i zebrać plony. Znalezienie optymalnego terminu polega na znalezieniu kompromisu – z jednej strony oczekiwanie na wystarczające dojrzewanie winogron, z drugiej brak tego czasu, a co za tym idzie zagrożenie pleśnią, która może mieć bardzo negatywny wpływ na dojrzewanie z winogron. Oprócz pleśni mogą to być również szpaki, grad i inne. Jak zatem idealnie ustalić termin zbioru winogron i z czym to się wiąże? Czytaj.

Wybór lokalizacji jest kluczem do stworzenia dobrego wina – znaczenie terroir.

Kategoria: Wiosna

Wybór odpowiedniego miejsca do założenia winnicy jest kluczowym czynnikiem, ponieważ gleba i teren odgrywają niezastąpioną rolę w rozwoju wina i wyrażaniu jego niepowtarzalnego charakteru. W tym artykule przyjrzymy się znaczeniu odpowiedniego terroir i sposobom odpowiedniego połączenia czynników, takich jak rodzaj gleby i mikroklimat, aby osiągnąć optymalne warunki do uprawy winorośli. Odkryjemy tajemnice, jak terroir wpływa na smak i styl wina oraz jak winiarze mogą wykorzystać wyjątkowy charakter lokalizacji, aby stworzyć wino z niepowtarzalnym piętnem miejsca.

Narzędzia akumulatorowe – sprzęt wymagający właściwego użytkowania i pielęgnacji

Kategoria: Obserwacje

Bezprzewodowe sekatory i inne narzędzia zawierające baterie stają się wyposażeniem coraz większej liczby gospodarstw domowych. Całkiem słusznie, gdyż za bardzo przystępną cenę potrafią ułatwić pracę w zupełnie niespotykany dotąd sposób! Ich konserwacja wymaga jednak uwagi, a zaniedbanie procedur bezpieczeństwa może doprowadzić do katastrofalnej sytuacji. Więcej w tym artykule, który polecam wszystkim posiadaczom urządzeń akumulatorowych. Zbyněk Kopeček, Vinařský dům Kopeček, 28.02.2024.

Szara pleśń - jak jej zapobiegać

Kategoria: Lato

Latem i jesienią w zalanych słońcem winnicach czai się mroczne zagrożenie w postaci choroby grzybiczej o nazwie Szara pleśń. Ta podstępna choroba może dość szybko zniweczyć całoroczne wysiłki winiarza tuż przed szczytem roku, czyli zbiorami. Dołącz do nas, aby rozwikłać tajemnice tego niebezpiecznego grzyba i odkryć sprawdzone sposoby na utrzymanie winnic w zdrowiu i odporności.

Ochrona winorośli w okresie przed kwitnieniem

Kategoria: Wiosna

Ciepła, deszczowa i wilgotna pogoda w ostatnich dniach daje możliwość ataku najważniejszych chorób grzybowych - peronospory (zaraza winorośli, łac. Plasmopara viticola) i oidium (więdnięcie winorośli, łac. Uncinula necator). Leczenie przeciwko tym patogenom należy zatem przeprowadzić w najbliższych dniach. W następnym artykule zalecę odpowiednie opryski, ale także odpowiedni nawóz dolistny, aby uniknąć tych corocznych koszmarów winiarzy, ponieważ tylko wczesna i zapobiegawcza ochrona doprowadzi do udanych zbiorów.

Znowu nam to komplikują...

Kategoria: Obserwacje

Po tegorocznym winobraniu czekają nas nowe obowiązki, delikatnie mówiąc, absurdalne zarówno z punktu widzenia winiarza, jak i konsumenta. Przyjrzyjmy się im zatem bliżej.

Koniec z bałaganem w winnicy i sadzie

Kategoria: Wiosna

Dzisiaj chciałbym przedstawić nową ochronę dla nowo posadzonych winorośli i młodych drzew. Jest to tuba ochronna wykonana z BisODISAC®, który jest niebielonym wzmocnionym papierem siarczanowym o wadze 400 g. Chociaż nazwa brzmi szalenie, jest to w zasadzie papier organiczny, który rozkłada się po trzech latach i pozostaje tylko nawóz. Jest to ekskluzywna francuska opatentowana innowacja, całkowicie unikalna w Europie i jestem dumny, że jako jedyny mogę ją przedstawić i zaoferować.

Produkcja domowego wina owocowego - wprowadzenie

Kategoria: Lato

Alternatywą dla klasycznych win gronowych są wina owocowe. Nie każdy bowiem entuzjasta wina miał okazję urodzić się w regionie gdzie tradycyjnie uprawia się winorośl i ma dostęp do winogron. W naszym kraju jest mnóstwo osób ze wszystkich pokoleń, które za to z powodzeniem zamieniają różnorodne owoce ze swoich ogrodów w wino. O tym, jak to zrobić, porozmawiamy w kilku artykułach. W tym pierwszym omówimy podstawy produkcji wina owocowego, a także podamy sprawdzony przepis.

Jak naprawić (nie tylko) wina o wysokiej zawartości siarki

Kategoria: Obserwacje

Gdy zbliżają się żniwa, winiarze próbują masowo opróżniać piwnice i butelki. Może się zdarzyć, że popełnią błąd w tym porywczym działaniu. Najczęstszym jest to, że wino jest nieprzetworzone, mdłe i nadmiernie zasiarczone przed butelkowaniem. Czy jest jakieś rozwiązanie? Co zaskakujące, tak. I nie chodzi tu o żadną szaloną chemię, ale czysty naturalny produkt. Czytaj.

Jak prawidłowo fermentować domowe wina owocowe + przepis

Kategoria: Jesień

Produkcja wina to nie tylko winogrona. Coraz większą popularnością, i nie bez powodu, cieszy się także domowy wyrób wina z innych rodzajów owoców. To stosunkowo prosty proces, który może wykonać każdy, a efekt końcowy, jakim jest własne wino, jest nie tylko pyszny, ale jest także świetnym sposobem na spędzenie czasu z przyjaciółmi i rodziną. W tym artykule opiszę jak przygotować nastaw tak, by fermentacja przebiegła zdrowo i sprawnie, z czego przyrządzać wino oraz kilka podstawowych zasad produkcji win owocowych. Przestrzeganie odpowiednich procedur pozwoli nam stworzyć naprawdę doskonały produkt, więc dlaczego nie spróbować?

1 2 3

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki