- - Winnica i piwnica
- + Na winnicy
- - W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- + Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- - Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Przygotowania do dopracowania napoju » Taniny i chipsy
Taniny i chipsy
Wszyscy z nas chcieliby mieć w piwnicy wspaniałe wina. Ale jeśli chce się jeździć dużym, pięknym samochodem, to trzeba po prostu dodatkowo zapłacić. Podobnie jest z niektórymi preparatami do wina z wyższej półki, takimi jak taniny. Choć dopiero od kilku lat są one stosowane w większym stopniu przez mniejszych winiarzy, to żadna produkcja wina z wyższej półki na świecie nie może się bez nich obejść.
Dzięki zastosowaniu tanin, w naturalny sposób otrzymujemy produkt o najlepszych parametrach jakościowych. Garbniki mogą znacząco wpłynąć na smak, kolor i ogólną stabilność wina. Mają zdolność wytrącania białek i działają antyoksydacyjnie, mają działanie klarujące, mogą eliminować metale ciężkie, poprawiają profil organoleptyczny wina i działają bakteriostatycznie. Jeśli winogrona zostaną zaatakowane przez szarą pleśń, taniny eliminują nuty pleśni w zacierze i winie. Jako kwas garbnikowy, tanina jest niezbędna dla wszystkich "wielkich win". Jest warunkiem koniecznym wysokiej jakości. Między innymi zapobiega przedwczesnemu utlenianiu, dzięki czemu wina z większą zawartością taniny mogą się dłużej starzeć. Jedyny błąd może wystąpić podczas aplikacji.