Wiosna Lato Jesień Zima Obserwacje

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Lato

Jak ustalić datę zbioru winogron

Kategoria: Lato

Winobranie zbliża się wielkimi krokami i dylematem klasycznego winiarza jest podjęcie decyzji, kiedy sięgnąć po sekatory i zebrać plony. Znalezienie optymalnego terminu polega na znalezieniu kompromisu – z jednej strony oczekiwanie na wystarczające dojrzewanie winogron, z drugiej brak tego czasu, a co za tym idzie zagrożenie pleśnią, która może mieć bardzo negatywny wpływ na dojrzewanie z winogron. Oprócz pleśni mogą to być również szpaki, grad i inne. Jak zatem idealnie ustalić termin zbioru winogron i z czym to się wiąże? Czytaj.

Szara pleśń - jak jej zapobiegać

Kategoria: Lato

Latem i jesienią w zalanych słońcem winnicach czai się mroczne zagrożenie w postaci choroby grzybiczej o nazwie Szara pleśń. Ta podstępna choroba może dość szybko zniweczyć całoroczne wysiłki winiarza tuż przed szczytem roku, czyli zbiorami. Dołącz do nas, aby rozwikłać tajemnice tego niebezpiecznego grzyba i odkryć sprawdzone sposoby na utrzymanie winnic w zdrowiu i odporności.

Produkcja domowego wina owocowego - wprowadzenie

Kategoria: Lato

Alternatywą dla klasycznych win gronowych są wina owocowe. Nie każdy bowiem entuzjasta wina miał okazję urodzić się w regionie gdzie tradycyjnie uprawia się winorośl i ma dostęp do winogron. W naszym kraju jest mnóstwo osób ze wszystkich pokoleń, które za to z powodzeniem zamieniają różnorodne owoce ze swoich ogrodów w wino. O tym, jak to zrobić, porozmawiamy w kilku artykułach. W tym pierwszym omówimy podstawy produkcji wina owocowego, a także podamy sprawdzony przepis.

Letnia praca w winnicy - podstawa dobrych zbiorów

Kategoria: Lato

Przez całe lato często zdarzają się okresy, kiedy przez chwilę pada deszcz, a potem jest gorąco, czyli idealne warunki dla chorób grzybowych (nie tylko) w winnicy. Dlatego musimy wykonywać tzw. zieloną pracę, która jest bardzo skutecznym i ważnym działaniem. O jakie konkretnie prace chodzi, kiedy i jak się je wykonuje? Przyjrzymy się teraz temu zagadnieniu.

Rozpoczęcie fermentacji owoców

Kategoria: Lato

Gdy gałęzie drzew owocowych pokryją się soczystymi owocami, zaczyna się dylemat, co z nimi zrobić. Jeśli zbiory są wystarczająco duże, na dżem jest ich po prostu za dużo. Tu pojawia się opcja zrobienia tradycyjnego trunku, u nas najczęściej jest to śliwowica, morela, gruszka i inne. I tak jak w przypadku wina, zaczyna się od wysokiej jakości składników.

Lekkie i doskonałe - pojemniki ze stali nierdzewnej

Kategoria: Lato

Pojemniki ze stali nierdzewnej to fenomen. Mają swoje miejsce w małych piwniczkach naszych winiarzy, a ich zalety są znane nie tylko winiarzom. Są one również używane przez producentów alkoholi, cydru, piwa i wielu innych zawodów, którzy muszą dobrze przechowywać swój produkt, bez ryzyka zanieczyszczenia lub nabycia innych zapachów i smaków. Jak działa taki zbiornik ze stali nierdzewnej i dlaczego jest tak dobry? Czytaj dalej...

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki