Powered by Smartsupp
Kopecek.pl

Pomożemy z zamówieniem: +48 505 298 121 8:00 - 17:00

Wiosna Lato Jesień Zima Obserwacje

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Jak naprawić (nie tylko) wina o wysokiej zawartości siarki

Gdy zbliżają się żniwa, winiarze próbują masowo opróżniać piwnice i butelki. Może się zdarzyć, że popełnią błąd w tym porywczym działaniu. Najczęstszym jest to, że wino jest nieprzetworzone, mdłe i nadmiernie zasiarczone przed butelkowaniem. Czy jest jakieś rozwiązanie? Co zaskakujące, tak. I nie chodzi tu o żadną szaloną chemię, ale czysty naturalny produkt. Czytaj.

Zbyněk Kopeček, Dom Winiarsky Kopeček, 10.8.2023.

Przez wiele lat większa ilość siarki w winie była zasadniczo nierozwiązywalnym problemem, który miał ogromny wpływ na smak wina. Cieszę się, że jako jedyni udało się po wielu latach znaleźć na świecie naturalny produkt, który dopełnia przesiarczone wino i tłumi stalowy smak i zapach siarki.

Wypróbowaliśmy go w kilku winiarniach i wszędzie przygotowanie zakończyło się wielkim sukcesem. Jest to opatentowany przez Francję płynny produkt na bazie naturalnych garbników o nazwie NATAN. Są to w 100% naturalne garbniki enologiczne z dębu. Stanowią one ogromny skok w nauce skuteczności dodatków dębowych do produkcji napojów.

W przypadku wina zalecane dawkowanie to 25 ml na 100 l, ale w dużym stopniu zależy to od charakteru konkretnego trunku i wymagań winiarza.

Jest to rodzina płynnych, silnie skoncentrowanych garbników dębowych, które dają winiarzom, piwowarom i gorzelnikom pełną kontrolę nad wszystkimi elementami organoleptycznymi i strukturalnymi, które dąb zapewnia napojom. Nasze garbniki nadają się do stosowania w produkcji napojów alkoholowych i spełniają wszystkie przepisy UE oraz posiadają certyfikaty.

Klasycznie można je dodawać do wina podczas pierwotnej fermentacji, dojrzewania lub przed butelkowaniem, czyli w zasadzie w dowolnym momencie. Garbniki płynne pomagają wiązać pirazyny, utrwalać kolor, a także, jak już wspomniano, mogą znacząco poprawić właściwości sensoryczne wina przesiarczonego. Jednak należy również wspomnieć, że nie usuwa ona całkowicie siarki z wina, a jedynie ukrywa ją sensorycznie i zastępuje czystymi dębowymi składnikami, które zawierają garbniki.

Może się łatwo zdarzyć, że winiarz przypadkowo doda do wina zbyt dużo siarki. Nie jest to przyjemne, ale znaleźliśmy rozwiązanie. Ta seria wysoko skoncentrowanych płynnych garbników z najlepszego amerykańskiego dębu może nie tylko zredukować siarkę, ale także poprawić ogólną percepcję aromatyczną i smakową wina. Ponadto występuje w opakowaniu o pojemności około 100 l, dzięki czemu jest dostępny również dla nieprofesjonalnych winiarzy.​

Natan może być dodawany do spirytusu przed butelkowaniem lub podczas rozcieńczania alkoholu przed dojrzewaniem.

Istnieją trzy rodzaje tych rewolucyjnych garbników. Wszystkie mają wspomniane właściwości lecznicze, a nuty, które dodają do wina, są różne.

  1. Pierwszy to Natan C. Nada napojom aromat prażonych orzechów, pieczonego chleba z intensywnym nadzieniem środkowego podniebienia i owocowym liftingiem. A więc do lżejszych czerwonych i cięższych win białych.
  2. Z kolei Natan M oferuje nuty goździków, karmelu, czekolady i kawy, słodkie podniebienie i podkreśla czarne owoce. Dlatego nadaje się do większych, gęstszych czerwonych win.
  3. I chyba najczęściej będziemy używać tego trzeciego typu. Natan H ma nuty wanilii i podkreśla smaki brzoskwini i melona. Idealny do końcowej obróbki prawie wszystkich rodzajów naszych win białych.

Te płynne taniny z serii Natan Premiere CT były testowane przez kilku winiarzy od dłuższego czasu, a wyniki są dosłownie niewiarygodne. Zwłaszcza w odniesieniu do win lekko uszkodzonych lub zdegradowanych technologicznie. Zwłaszcza w przypadku win przesiarczonych iw różnym stopniu stęchłych lub win z siarką. Tutaj wyniki były naprawdę niesamowite.

Wina reagują na garbniki natychmiast, ale najlepszy efekt jest widoczny po około 5 dniach, a smak stopniowo staje się bardziej zaokrąglony w miarę upływu czasu. Będą pachnieć, smakować przyjemnie, a wodnisty kolor nieznacznie wzrośnie. W winach zdrowych wino pęcznieje, barwa jest stabilna, wyrazista, wino smakuje wyśmienicie.

Jestem bardzo zadowolony z tego naszego produktu, a ten przykład tylko dowodzi, że opłaca się szukać, aż znajdziesz właściwy.

Produkty powiązane

Tanina w płynie NATAN M 25 ml

44,23 zł
Wysoko skoncentrowana tanina z najwyższej jakości amerykańskiego dębu. Dodaje do napoju nuty mokki, kawy, ciemnej czekolady, lukrecji i karmelu.
+ -
szt
w magazynie

Tanina w płynie NATAN C 25 ml

44,23 zł
Wysoko skoncentrowana tanina z najwyższej jakości amerykańskiego dębu. Dodaje do napoju nuty karmelu, prażonych orzechów, kokosa i gałki muszkatołowej.
+ -
szt
w magazynie

Tanina w płynie NATAN H 25 ml

Tanina w płynie NATAN H 25 ml
 NASZ WYBÓR
44,23 zł
Wysoko skoncentrowana tanina z najwyższej jakości amerykańskiego dębu. Dodaje do napoju nuty migdałów, karmelu, wanilii, miodu i brzoskwini.
+ -
szt
w magazynie

Więcej artykułów

Narzędzia akumulatorowe – sprzęt wymagający właściwego użytkowania i pielęgnacji

Kategoria: Obserwacje

Bezprzewodowe sekatory i inne narzędzia zawierające baterie stają się wyposażeniem coraz większej liczby gospodarstw domowych. Całkiem słusznie, gdyż za bardzo przystępną cenę potrafią ułatwić pracę w zupełnie niespotykany dotąd sposób! Ich konserwacja wymaga jednak uwagi, a zaniedbanie procedur bezpieczeństwa może doprowadzić do katastrofalnej sytuacji. Więcej w tym artykule, który polecam wszystkim posiadaczom urządzeń akumulatorowych. Zbyněk Kopeček, Vinařský dům Kopeček, 28.02.2024.

Znowu nam to komplikują...

Kategoria: Obserwacje

Po tegorocznym winobraniu czekają nas nowe obowiązki, delikatnie mówiąc, absurdalne zarówno z punktu widzenia winiarza, jak i konsumenta. Przyjrzyjmy się im zatem bliżej.

Czym są taniny

Kategoria: Obserwacje

Czasy zmieniają się na lepsze. Przynajmniej jeśli chodzi o gamę produktów do produkcji wina i innych napojów. Dziś nawet mali producenci wina mają możliwość korzystania z zasobów, które kiedyś były domeną tylko wielkich światowych winiarni. A należą do nich między innymi taniny. Przedstawiamy pierwszą część specjalnego materiału na temat tanin w winie, w którym dowiesz się, czym właściwie one są, jakie mamy rodzaje i do czego są one wykorzystywane.

Błędy w produkcji wina - czyli można to zrobić inaczej!

Kategoria: Obserwacje

Wszyscy mamy pewne rutynowe nawyki i przyzwyczajenia, a w przypadku produkcji wina są to czasami złe nawyki, wynikające z połączenia nieznajomości procesów chemicznych, jak też ogólnie przyjętych procedur, wypracowanych w lokalnej społeczności winiarzy. Nasi specjaliści opisują najczęściej występujące błędy i problemy w produkcji wina i radzą jak prawidłowo postępować.

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki

Produkt został dodany do koszyka