Powered by Smartsupp
Kopecek.pl

Pomożemy z zamówieniem: +48 505 298 121 8:00 - 17:00

Wiosna Lato Jesień Zima Obserwacje

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Jak ustalić datę zbioru winogron

Winobranie zbliża się wielkimi krokami i dylematem klasycznego winiarza jest podjęcie decyzji, kiedy sięgnąć po sekatory i zebrać plony.

Znalezienie optymalnego terminu polega na znalezieniu kompromisu – z jednej strony oczekiwanie na wystarczające dojrzewanie winogron, z drugiej brak tego czasu, a co za tym idzie zagrożenie pleśnią, która może mieć bardzo negatywny wpływ na dojrzewanie z winogron. Oprócz pleśni mogą to być również szpaki, grad i inne.

Na prawidłowy termin zbioru wpływa wiele czynników – stan zdrowia winogron, prognoza pogody, ale także takie wartości, jak cukier, kwasowość i pH, które my, jako winiarze, możemy zmierzyć bezpośrednio w winnicy i lepiej oszacować idealny czas na zbiory. owocobranie. To luksus, na jaki kiedyś mogły liczyć tylko duże winiarnie.

David Neduchal, Dom winiarski Kopeček, 4.9.2023.

Jak już kilkakrotnie powiedziano, zdrowie winogron jest w tej chwili najważniejszą rzeczą, którą musimy monitorować. Winogrona są obecnie najbardziej podatne na szarą pleśń. Ale o tym, jak uniknąć ataku grzybów i innych chorób, pisaliśmy wystarczająco dużo.

Kiedy więc zbierać plony? Istnieje złota uniwersalna zasada, która mówi, że zawsze lepiej jest zebrać surowiec mniej dojrzały, ale wciąż zdrowy, niż surowiec dojrzały, ale spleśniały. Jeśli tego nie będziemy przestrzegać, spowodujemy wiele możliwych problemów w całym procesie produkcji wina.

Jednym z największych zagrożeń w winnicy przed zbiorami jest Gronowiec szary (Botrytis cinerea). Informacje o tym, jak się przed nim bronić, znajdziesz w specjalnym artykule tutaj >>.

Zbierając zgniłe winogrona, wspomagamy powstawanie negatywnego enzymu lakazy, który powoduje utlenianie moszczu. Zachęcamy również do tworzenia niepożądanych kwasów (śluzu i glukanu) przy użyciu niewłaściwego surowca. Dlatego przy zbiorze należy zachować selektywność i wybierać wyłącznie zdrowe winogrona. Zetnij te zgniłe bezkompromisy na ziemię.

Kolejnymi czynnikami, według których należy uporządkować zbiór, są z pewnością różne wartości analityczne. Rozwiązaniem są laboratoria, które za wyższe opłaty zmierzą dla Ciebie te wartości.

Dziś narzędzia analityczne są dostępne nawet dla mniejszych winiarzy

Niestety nie każdy dysponuje takim laboratorium lub po prostu nie warto. Jednak dzięki różnym pomocom niektóre kluczowe wartości możemy sami wyznaczyć bezpośrednio w winnicy.

Może taka słodycz. Do tego będziesz potrzebować refraktometru i około 3 kropli soku winogronowego z winnicy, w której planujesz zbierać plony. Wystarczy wziąć jagodę i wycisnąć ją na specjalną szklaną płytkę w refraktometrze. Pokaże Ci wartość zawartości cukru na podstawie załamania światła, w 4 różnych skalach.

Najbardziej powinna Cię zainteresować skala °ČNM (czeski znormalizowany miernik moszczu), z której najczęściej korzystają winiarze w Europie Środkowo-Wschodniej. Wskazuje, ile kilogramów cukru znajduje się w 100 litrach cydru. Zawiera także skalę KNW (odmierzanie moszczu Klosterneuburg), Oe (odmierzanie moszczu Oechsle), Brix, a także wartość potencjalnego alkoholu w winie wytrawnym.

Teoretycznie więc, jeśli zmierzę 21°CNM, to wartość potencjalnego alkoholu w winie wytrawnym wyniesie 12,6%.

Zobaczysz to, jeśli umieścisz kilka kropli winogron na refraktometrze. Niebieska warstwa (może różnić się kolorem w zależności od partii produktu) wskazuje zmierzoną wartość cukru, w naszym przypadku piękne 23°CNM.

Bardzo niedoceniane kwasy i pH

Kwasy możemy zmierzyć także w winnicy za pomocą specjalnego roztworu do pomiaru kwasów Kwas Reagenz. Do tego będziemy potrzebować specjalnej probówki. Wlej do niego 10 ml (= po zera) soku winogronowego, a następnie wkropl roztwór Kwas Reagenz. Mieszaj stopniowo i kontynuuj upuszczanie, aż roztwór zmieni kolor na niebiesko-fioletowy. Zmierzona wartość mówi nam, ile gramów kwasów znajduje się w 1 litrze. Powinniśmy mieścić się w przedziale 6 - 9 g/l.

Wiele zależy również od odmiany. W każdym razie, jeśli zbierzesz wino w odpowiednim czasie, możesz uniknąć zakwaszenia lub odkwaszenia win.

W parze z pH idzie również kwas, który odgrywa dużą rolę w produkcji wina. Dużą zaletą jest to, że winiarz może samodzielnie zmierzyć tę wartość za pomocą małego ołówkowego miernika pH bezpośrednio w winnicy. Wystarczy zanurzyć elektrodę w soku winogronowym i poczekać, aż wartość pojawi się na wyświetlaczu.

Dlaczego w ogóle pH jest tak ważne? Liczba ta mówi nam, jak kwasowy jest roztwór. W praktyce nas interesuje ta ilość, bo na jej podstawie możemy oszacować jak stabilne będzie wino. Prawdopodobnie zdarzyło Ci się, że ciągle dodawałeś siarkę do wina i nie udało Ci się osiągnąć oczekiwanej wartości wolnej siarki.

Bardzo prawdopodobne, że winą jest niewłaściwa wartość pH, przez co wino jest stale „głodne” siarki. A może wino było stabilne, butelkowane i nadal fermentowało lub utleniało się w Twojej butelce. Tutaj również najprawdopodobniej winę ponosiła zła wartość pH. Dlatego mierzy się go już podczas zbioru, aby na czas uniknąć tych problemów.

Idealna wartość pH powinna mieścić się w przedziale 3,1 - 3,4. Jeżeli zmierzymy wyższą wartość, należy zakwasić moszcz (stosuje się np. kwas winowy) i w ten sposób obniżyć pH. Zakwaszając moszcz/wino 1 g kwasu na 100 l, wartość pH obniża się o 0,1. Jeżeli spotkamy się z odwrotnym problemem, czyli niskim pH, to trzeba odkwasić moszcz (jest do tego specjalny preparat do wina KF Hill odkwaszacz). Ważna uwaga - zawsze lepiej jest wyregulować pH w moszczu niż później w winie.

W końcu dotarliśmy do rocznika i zaczynamy zbierać owoce naszej całorocznej pracy. Nadchodzące dni i tygodnie będą decydujące dla ostatecznej jakości winogron. Dlatego należy śledzić prognozy pogody, zarówno krótkoterminowe, jak i długoterminowe.

I nie zapomnij o ochronie przed szkodliwymi ptakami, które w ciągu minuty mogą zrujnować całoroczny wysiłek winiarza. Na przykład siatka na szpaki, taśma holograficzna, a dla prawdziwych koneserów jest armata gazowa, która może Ci w tym pomóc.

Ten okres to także idealny moment na zrobienie bilansu piwnicy. W Kopeček Dom winiarski lubimy mieć dobrze zaopatrzony asortyment, ale z ubiegłych lat wiemy, że nawet najlepsze produkty mogą zniknąć szybciej, niż można sobie wyobrazić.

Dlatego polecamy skorzystać z okazji i uzupełnić swoją piwnicę np. o topowe produkty enologiczne takie jak

Nie zapomnij także o niezbędnym sprzęcie, takim jak młynkoodszypułkowarki, prasy i kadzie. Aby utrzymać wino w jak najlepszym stanie, nie zapomnij o nowoczesnych pojemnikach ze stali nierdzewnej z pływającymi pokrywkami, które są obecnie niezbędnym elementem każdej piwnicy z winami.

Produkty powiązane

Odżywka FermiHill Active PRO 20 g

Odżywka FermiHill Active PRO 20 g
 NASZ WYBÓR
3,37 zł
Kompleksowa odżywka, tworzy idealne środowisko dla rozwoju i wzrostu drożdży.
+ -
szt
w magazynie

Siatka przeciw ptakom 1,7x5m

12,26 zł
Siatka ochronna przed ptakami, szczególnie szpakami dla plantatorów winorośli.
u dostawcy - na żądanie

Bentonit Eiwex granulat 1 kg

Bentonit Eiwex granulat 1 kg
 NASZ WYBÓR
12,26 zł
Doskonały naturalny bentonit granulowany, skuteczny już od 6°C!
+ -
szt
w magazynie

Armata - odstraszacz ptaków i zwierzyny - ZON MARK 4

1 367,50 zł
"Urządzenie detonacyjne ""armata na ptaki i zwierzynę" w uprawach rolnych"
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Veltlin 20 g

FermiHill Veltlin 20 g
 NASZ WYBÓR
8,70 zł
Świeże zielone wina Veltliner z typowymi nutami świeżych owoców, lekkiego pieprzu i przypraw.
+ -
szt
w magazynie

Taśma holograficzna przeciw ptakom

5,15 zł
Skuteczna folia przeciw lotom ptaków. Chroni przez całe życie. Cena za 1 m.
+ -
szt
w magazynie

Kadź na wino 500 l

269,80 zł
Plastikowe wiadro odpowiednie do winogron, ale także do wody, żywności, ryb, kvass, ...
+ -
szt
w magazynie

Kwasowość Reagenz

33,57 zł
Roztwór do oznaczania kwasowości całkowitej w winie i moszczach. Zawartość:250 ml.
u dostawcy - na żądanie

Kwas winowy 100 g

10,48 zł
Środek, który delikatnie modyfikuje kwasowość, jednocześnie pełniąc funkcję koserwatora.
+ -
szt
w magazynie

Prasa 55 l uchylna półbezpośrednia VSPX

6 465,19 zł
Prasa wodna/hydrauliczna LANCMAN 55 l.
u dostawcy - na żądanie

Młynkoodszypułkowarka DMC lakierowana

2 433,21 zł
Elektryczny odszypułkownik z nylonowymi rolkami do winogron
+ -
szt
w magazynie

Stal nierdzewna zbiornik 200 ja

Stal nierdzewna zbiornik 200 ja
 NASZ WYBÓR
1 223,80 zł
Zbiornik ze stali nierdzewnej o pojemności 200 l i płaskim dnie.
+ -
szt
w magazynie

Odkwaszacz KF Hill 134 g

Odkwaszacz KF Hill 134 g
 NASZ WYBÓR
3,37 zł
Preparat do prostego odkwaszania cydrów i win.
+ -
szt
w magazynie

pH miernik

408,35 zł
Wygodny i dokładny przyrząd pomiarowy do łatwego określenia wartości pH nie tylko wina
u dostawcy - na żądanie

Enzym Rapidase Expression 15 g

Enzym Rapidase Expression 15 g
 NASZ WYBÓR
17,58 zł
Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.
+ -
szt
w magazynie

Refraktometr

250,27 zł
Ręczny refraktometr do określania zawartości cukru w winogronach.
+ -
szt
w magazynie

Siatka przeciw ptakom 1,23 x 500 m

159,68 zł
Siatka na szpaki - wymiary 1,23 x 500 m
+ -
szt
w magazynie

Probówka Reagenz

13,32 zł
Probówka (nie tylko) do pomiaru wolnej siarki, kwasów i białek w winie.
+ -
szt
w magazynie

Więcej artykułów

Szara pleśń - jak jej zapobiegać

Kategoria: Lato

Latem i jesienią w zalanych słońcem winnicach czai się mroczne zagrożenie w postaci choroby grzybiczej o nazwie Szara pleśń. Ta podstępna choroba może dość szybko zniweczyć całoroczne wysiłki winiarza tuż przed szczytem roku, czyli zbiorami. Dołącz do nas, aby rozwikłać tajemnice tego niebezpiecznego grzyba i odkryć sprawdzone sposoby na utrzymanie winnic w zdrowiu i odporności.

Produkcja domowego wina owocowego - wprowadzenie

Kategoria: Lato

Alternatywą dla klasycznych win gronowych są wina owocowe. Nie każdy bowiem entuzjasta wina miał okazję urodzić się w regionie gdzie tradycyjnie uprawia się winorośl i ma dostęp do winogron. W naszym kraju jest mnóstwo osób ze wszystkich pokoleń, które za to z powodzeniem zamieniają różnorodne owoce ze swoich ogrodów w wino. O tym, jak to zrobić, porozmawiamy w kilku artykułach. W tym pierwszym omówimy podstawy produkcji wina owocowego, a także podamy sprawdzony przepis.

Letnia praca w winnicy - podstawa dobrych zbiorów

Kategoria: Lato

Przez całe lato często zdarzają się okresy, kiedy przez chwilę pada deszcz, a potem jest gorąco, czyli idealne warunki dla chorób grzybowych (nie tylko) w winnicy. Dlatego musimy wykonywać tzw. zieloną pracę, która jest bardzo skutecznym i ważnym działaniem. O jakie konkretnie prace chodzi, kiedy i jak się je wykonuje? Przyjrzymy się teraz temu zagadnieniu.

Rozpoczęcie fermentacji owoców

Kategoria: Lato

Gdy gałęzie drzew owocowych pokryją się soczystymi owocami, zaczyna się dylemat, co z nimi zrobić. Jeśli zbiory są wystarczająco duże, na dżem jest ich po prostu za dużo. Tu pojawia się opcja zrobienia tradycyjnego trunku, u nas najczęściej jest to śliwowica, morela, gruszka i inne. I tak jak w przypadku wina, zaczyna się od wysokiej jakości składników.

Lekkie i doskonałe - pojemniki ze stali nierdzewnej

Kategoria: Lato

Pojemniki ze stali nierdzewnej to fenomen. Mają swoje miejsce w małych piwniczkach naszych winiarzy, a ich zalety są znane nie tylko winiarzom. Są one również używane przez producentów alkoholi, cydru, piwa i wielu innych zawodów, którzy muszą dobrze przechowywać swój produkt, bez ryzyka zanieczyszczenia lub nabycia innych zapachów i smaków. Jak działa taki zbiornik ze stali nierdzewnej i dlaczego jest tak dobry? Czytaj dalej...

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki

Produkt został dodany do koszyka