- - Winnica i piwnica
- - Na winnicy
- + W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- + Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » Na winnicy » Opryski i preparaty do ochrony roślin » Fungicydy - choroby grzybowe » Oidium - Uncinula necator
Oidium - Uncinula necator
Oidium (lub oidium, łac. Uncinula necator) to choroba grzybicza winorośli i innych roślin (owoców, róż), atakująca wszystkie zielone części rośliny. Jej czynnikiem sprawczym jest grzyb Erysiphe necator, który zimuje w pąkach i wyrasta na nowy wzrost wiosną, gdzie nadal się rozmnaża. Zimą jest niezawodnie zabijany przez mrozy o temperaturze co najmniej -15°C. Konieczne jest systemiczne opryskiwanie zaatakowanej rośliny, w przeciwnym razie istnieje ryzyko obumarcia części rośliny i minimalnego lub zerowego plonu.
Idealne warunki do pojawienia się i rozprzestrzeniania oidium to wyższe temperatury (24-28°C) w suchych warunkach, a także wyższa wilgotność (70-95%). Największe ryzyko rozprzestrzeniania się infekcji występuje w okresie czerwiec-lipiec.
Objawy oidii
- Początkowe objawy - matowe zielonkawo-żółte do lekko srebrnych plam na liściach.
- Później w miejscu plam może pojawić się szaro-biały, pudrowy nalot (stąd nazwa mączniak prawdziwy lub mączniak rzekomy). Dotknięte obszary na liściach stopniowo stają się brązowe i czarne.
- Oidium jest bardziej powszechne na winogronach, które są pokryte szarawym lub szarawo-białym nalotem grzybni. W tym przypadku mszyca może powodować znaczne szkody. Rzadziej występuje między kwitnieniem a zawiązaniem jagód. Najważniejsze jest wczesne wykrycie infekcji. Winogrona zniszczone przez więdnięcie winorośli nie nadają się do spożycia ani do przetwarzania na wino.
Jak zwalczać oidium w winnicy
Pierwszym, ważnym krokiem jest zapobieganie - roślina o gęstym ulistnieniu jest idealna dla oidium, gdzie najlepiej się rozprzestrzenia. Dlatego zaleca się odłamywanie liści w strefie winogron, a być może nawet zerwanie 1-2 liści w tym obszarze. Należy upewnić się, że krzew jest przewiewny. Kolejną częścią profilaktyki jest dbanie o roślinę przez cały okres jej życia, w tym przycinanie, nawożenie itp. Produkty organiczne są doskonałe, aby zapewnić roślinie naturalną siłę i odporność.
Opryski na powalone winorośle i inne rośliny
Przeciwko oidium stosuje się opryski na bazie siarki. Zabiegi należy stosować w odstępach od 7 do 14 dni do momentu zamieszania, w zależności od warunków rozprzestrzeniania się i podatności odmian, zaczynając przed kwitnieniem. Wśród oprysków stosowanych przeciwko mączniakowi rzekomemu znajdują się Kumulus, Dynali, Discus, Topaz i biologiczny VitiSan.
Inne choroby grzybowe winorośli to zaraza Drzewik (perenospora) i Gronowiec szary - Botrytis cinerea.