- - Winnica i piwnica
- - Na winnicy
- + W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- + Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » Na winnicy » Opryski i preparaty do ochrony roślin » Fungicydy - choroby grzybowe » Drzewik - Plasmopara viticola
Drzewik - Plasmopara viticola
Peronospora (lub zaraza winorośli) to choroba grzybicza winorośli wywoływana przez grzyba z rzędu Peronosporales o łacińskiej nazwie Plasmopara viticola. Atakuje liście, kwiaty i jagody. Jeśli oprysk systemiczny nie zostanie zastosowany w przypadku winorośli zakażonej Peronospora, winorośl jest zagrożona klęską i minimalnym plonem lub jego brakiem. To samo dotyczy Oidium (więdnięcie winorośli). Choroba zimuje w zainfekowanych liściach, a jeśli zima jest łagodna, winorośl należy spalić lub przenieść poza winnicę (nie mulczować). Idealne warunki do pojawienia się i rozprzestrzeniania się peronospory w winnicy to wyższe temperatury (grożące już od 10°C), wilgotność i deszcz, począwszy od wiosny.
Objawy peronospory
- Zainfekowane liście mają jasnozielone plamy. Później stają się one żółto-zielone, żółtawe (oleiste) i w końcu brązowe - zaschnięte.
- Kwiaty i jagody zasychają do rozmiaru około 2,5 mm
- Większe jagody są uszkadzane tylko przez uszkodzenia mechaniczne (grad, obłuskiwanie lub wzrost grzyba na łodydze).
- jeśli dotknięte są tylko liście, wpływa to znacząco na jakość wina - zawartość kwasu wzrasta, a zawartość cukru spada.
- Objawy peronospory nie obejmują zwijania się liści winorośli ani czerwonych liści.
- Opryski przeciwko zarazie winorośli
Stosuje się je w zależności od aktualnych warunków pogodowych. Jeśli występuje "presja" (naprzemienne ulewne deszcze i gorące dni), konieczna jest intensywna ochrona.
Ogólnie zaleca się wykonanie jednego lub dwóch oprysków przed kwitnieniem. Najważniejsze są jednak 2-3 zabiegi po kwitnieniu. Odstęp między opryskami powinien wynosić od 5 do 14 dni, w zależności od presji infekcji i stosowanego fungicydu, i powinien trwać do okresu mięknienia. Konieczne jest rozcieńczenie produktów ze względu na możliwy rozwój odporności. Spraye na peronosporę obejmują Kuprikol, Polyversum, Dithane, Folpan lub Champion. Więcej informacji można znaleźć w szczegółach produktu lub na jego etykiecie.
Inne choroby grzybowe winorośli to Oidium i Gronowiec szary.