Powered by Smartsupp
Kopecek.pl

Pomożemy z zamówieniem: +48 505 298 121 8:00 - 17:00

Wiosna Lato Jesień Zima Obserwacje

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Zimní řez jako základ úrody

Nyní nastává ta správná doba zimnímu řezu, neboli jak my vinaři říkáme, stříhání vinice. Musíme zejména brát ohled na to, jakou odrůdu stříháme, a podle toho ji tvarovat.

Existují jednokmenné tvary nebo vícekmenné. Více kmínků znamená pro révu větší kubaturu stařiny. To obnáší i to, že na takových keřích je přírůstek letorostů kratší a tím pádem i omezení plodnosti a menší hrozny.

O konkrétních způsobech zimího řezu, včetně videí a ilustrací pojednává speciální článek zde >>

Více kmínků se používá u plodných odrůd jako je VZ, nebo MT, a nebo na suchých místech. Takže nechávat si takzvaný záložní kmínek u jiných, než vysoceplodných odrůd jen zbytečně vysiluje keř. Plodonosné větve neboli tažně jsou vrcholový tvar. Jejich zakrácení nám ovlivní úrodu. Když chci, aby se každoročně opakovali přiměřeně velké sklizně, středně jakostní a zároveň aby keře slušně rostly, dávám nízké zatížení 4-6 oček pro odrůdy VZ, MT, RV, MP, AN, ZW,CM a DRF. Střední zatížení, to je 7- 8 oček necháme odrůdám Rulandy, CH, NE, MM, FR či RR. A velké zatížení 9-10 oček je pro TČ, SG,VČR.

Docent Michlovský, jeden z nejlepších vinohradníků a šlechtitelů v ČR mě seznámil se svou zkušeností u nové výsadby. Tvrdí, že první plodné roky nové vinice u bílých odrůd zatíží maximální rozumnou mírou. Tím jakoby roztlačí keře k životu v dalším období. A pak, asi po 8 letech teprve přejde k redukčnímu řezu. Je to odvážný postup. Nářadí k této práci je jasné. Pokud možno co nejkvalitnější a ergonomicky nejpohodlnější nůžky.

V minulém roce nebyly žádné významné nemoci a rovněž se zdá, že letos i ještě nějaký ten mráz léčitel bude. V souvislosti s mrazem zásadně doporučuji nezapomenout všechny řezy větší jak 2 cm ošetřit štěpařským voskem. Nejde o žádnou velkou investici, ale zásadně tímto ošetřením zabráníte jak nemocem keře, tak jeho vysychání.

Produkty powiązane

Sekator nożycowy Bahco PX-M3 rozmiar średni

266,25 zł
Bardzo popularny sekator wiodącej francuskiej firmy Bahco, który jest wyborem praktycznie na całe życie. Sekator ten przeznaczony jest dla osób praworęcznych do cięcia gałęzi o maksymalnej średnicy 30 mm.
+ -
szt
w magazynie

Sekator akumulatorowy HILL Pruner

710,30 zł
Sekator akumulatorowy HILL Pruner przeznaczony jest do winnicy, sadu lub ogrodu, do cięcia i przycinania gałęzi o średnicy 25 - 30 mm.
u dostawcy - na żądanie

Piła składana Bahco

106,39 zł
Profesjonalna piła do szybkiego cięcia gałęzi w winnicy i w sadzie.
+ -
szt
w magazynie

Wosk do szczepienia Primax

14,03 zł
Dobrze chroni rany przed różnymi chorobami, szkodliwymi mikroorganizmami i owadami.
+ -
szt
w magazynie

Więcej artykułów

Przycinanie winorośli oczami winiarza

Kategoria: Zima

Przycinanie zimowe to naszym zdaniem najważniejsza czynność w winnicy, jej głównym celem jest utrzymanie prawidłowego kształtu krzewu, regulacja płodności i utrzymanie właściwej równowagi. Kiedy jest najlepszy czas, aby rozpocząć cięcie? Czy odmiany winogron w winnicy mają na to wpływ? Drewno jednoroczne, dwuletnie czy stare? A co z liczbą "oczek" na krzewie? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym tekście.

Pierwsze zimowe cięcie - podstawowe wyposażenie

Kategoria: Zima

Dla wielu winiarzy nadchodzi najpiękniejszy czas w roku – zimowe cięcie. Ja również należę do tej grupy. Nie ma nic lepszego niż założenie ciepłej kurtki, zabranie całego niezbędnego ekwipunku (w tym puszki grzanego wina) i wyruszenie w drogę. Dlaczego ta aktywność na świeżym powietrzu jest tak popularna? Być może dlatego, że winiarz musi użyć swojej twórczej wyobraźni i widzieć rozwój krzewu na kilka lat do przodu. Albo ze względu na ciszę i fascynujący senny krajobraz wokół. A może też ponieważ, na koniec dnia "cieszą oko" rzędy równo przyciętych winorośli, świadczące o wykonanej pracy. Dziś chciałbym pokrótce przedstawić Wam narzędzia, bez których zimowe cięcie nie może się obejść. W następnej części pokażemy natomiast konkretne sposoby i techniki przycinania winorośli. Tak, jak to robimy – w Winiarskim Domu w Dubnanach.

Przycinanie winorośli

Kategoria: Zima

Zimowe (zasadnicze) cięcie winorośli to kluczowa dla funkcjonowania winnicy czynność w ciągu roku. W trakcie której, usuwana jest większość jedno- i dwuletniego drewna, a pozostawione zostają jedynie łozy owocujące. Widać zatem, że działanie to ma znaczący wpływ na nadchodzące zbiory i zdecydowanie nie warto go bagatelizować. Zapoznajmy się więc bliżej z przycinaniem winorośli.

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki

Produkt został dodany do koszyka