Pierwsze zimowe cięcie - podstawowe wyposażenie
Kategoria: Zima
Dla wielu winiarzy nadchodzi najpiękniejszy czas w roku – zimowe cięcie. Ja również należę do tej grupy. Nie ma nic lepszego niż założenie ciepłej kurtki, zabranie całego niezbędnego ekwipunku (w tym puszki grzanego wina) i wyruszenie w drogę. Dlaczego ta aktywność na świeżym powietrzu jest tak popularna? Być może dlatego, że winiarz musi użyć swojej twórczej wyobraźni i widzieć rozwój krzewu na kilka lat do przodu. Albo ze względu na ciszę i fascynujący senny krajobraz wokół. A może też ponieważ, na koniec dnia "cieszą oko" rzędy równo przyciętych winorośli, świadczące o wykonanej pracy. Dziś chciałbym pokrótce przedstawić Wam narzędzia, bez których zimowe cięcie nie może się obejść. W następnej części pokażemy natomiast konkretne sposoby i techniki przycinania winorośli. Tak, jak to robimy – w Winiarskim Domu w Dubnanach.