Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Preparaty do obróbki win i moszczów » Wino

Siarka płynna Solfosteril 15% 24 kg

Kod produktu: 1300

Siarka płynna 15 % (roztwór dwusiarczku potasu) bez amoniaku. Stosowany jest jako przeciwutleniacz, środek antybakteryjny i przeciwporostowy do siarkowania wina, dezynfekcji beczek i sterylizacji butelek.

AKCE

390,59 zł 322,80 zł Bez VAT

W magazynie > 10 szt

Dubňany: > 10 szt

Mělník: 0 szt

- +

Siarka płynna 15% (roztwór dwusiarczynu potasu) bez amoniaku. Stosowany jest jako przeciwutleniacz, środek antybakteryjny i przeciwporostowy do siarkowania wina, dezynfekcji beczek i sterylizacji butelek.

Środek przeciwutleniający, przeciwbakteryjny i przeciwpieniący do siarkowania zacieru, moszczu, win i innych napojów oraz produktów w celu utrzymania stanu redukcyjnego do sterylizacji butelek i konserwacji beczek. Może być stosowany bezpośrednio, bez wcześniejszego rozcieńczania.

Dozowanie wina - dawkowanie

  • 6,7 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 10 mg/l
  • 13,4 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 20 mg/l
  • 20,1 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 30 mg/l
  • 26,8 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 40 mg/l
  • 33,5 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 50 mg/l

Dlaczego Solfosteril jest najlepszy do zatrzymywania fermentacji

Inne płynne środki dozujące zawierają NH4zwany amoniakiem, lub lepiej znany jako Nopavek. Oprócz tego, że jest niezwykle szkodliwy dla ludzkiego organizmu, ma jeszcze jedną właściwość, która nie nadaje się do procesu zatrzymania fermentacji. W przeciwieństwie do siarki, która zabija drożdże, amoniak sprzyja fermentacji. Dlatego też stosując tradycyjną siarkę lub roztwór siarki, z jednej strony zatrzymujemy fermentację, a z drugiej strony faktycznie zapewniamy drożdżom pożywienie. Dlatego wyniki jej zatrzymania są niepewne i trwają długo.

Do zatrzymania fermentacji, jak również do normalnego odsiarczania win, do dezynfekcji beczek, po prostu do wszystkich prac z siarką w winiarni, preferuje się więc stosowanie roztworu siarki bez szkodliwego amoniaku, czyli Solfosteril.

Jaką ilość siarki powinno zawierać wino

Ilość wolnej siarki w winie powinna być regularnie sprawdzana (SO2 Reagens jest świetny do szybkiego testu, a poziom zależy od wielu czynników i stylu produkcji wina. Ogólnie zalecamy na poziomie około 20 - 40 mg/l, przed butelkowaniem zwiększamy zawartość siarki do 40 mg/l, a jeśli liczymy na długi czas w butelce, to możemy podjechać do granicy postrzegania siarki przez człowieka, czyli 50 mg/l.

Sterylizacja butelek

Przygotować roztwór wodny zawierający 10% Solfosteril. Pozostawić na około 3 dni. Proces ten mogą ułatwić specjalne proste urządzenia - wyrzutnik butelek i tacka ociekowa.

Konserwacja drewnianych beczek

Nieużywane beczki muszą być zawsze zachowane. Wykonuje się to za pomocą mieszaniny wody, Solfosterilu i kwasu winowego lub cytrynowego w następujących proporcjach:

Instrukcje, dawkowanie, przykłady stosowania i skład podane są na opakowaniu butelki.

Kraj pochodzenia

  • Austria

ExtraHill Gusto 200 ml

93,96 zł
Specjalny preparat poprawiający właściwości sensoryczne i stabilność win czerwonych.
u dostawcy - na żądanie

Probówka z zakrzywioną krawędzią bez podziałki

2,66 zł
Probówka z zakrzywioną krawędzią bez podziałki
+ -
szt
w magazynie

Płyta chłodząca od góry (750x375mm) do chłodzenia za pomocą łączników

799,29 zł
Płyty chłodnicze służą do kontrolowanej fermentacji moszczu winogronowego. Są one instalowane w zbiornikach fermentacyjnych.
+ -
szt
w magazynie

Kwas cytrynowy 1 kg

17,58 zł
Środek modyfikujący kwasowość i wzmacniacz smaku. Ma on wiele zastosowań.
+ -
szt
w magazynie

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki