- - Winnica i piwnica
- + Na winnicy
- - W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- - Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Drożdże i enzymy » Enzymy
Enzym Rapidase Hill Batonage 100 g
Kod produktu: 0868
Preparat enzymatyczny optymalizujący dojrzewanie win na osadzie, zapewnia szybkie i wczesne uwalnianie koloidów.
168,56 zł 139,31 zł Bez VAT
Preparat enzymatyczny optymalizujący dojrzewanie win na osadzie, zapewnia szybkie i wczesne uwalnianie koloidów.
Rapidase Hill Batonnage zwiększa uwalnianie mannoprotein i innych korzystnych koloidów zawartych w martwych komórkach drożdży naturalnie występujących w osadzie winnym. Jego zastosowanie pozwala na otrzymanie win pełnych i zrównoważonych. Jest mikrogranulowanym prepareatem na który składaja się enzymy pektolityczne i β-glukanaza.
Efekt
- Optymalizuje proces dojrzewania wina na osadzie (batonage, sur-lie);
- Poprawia walory sensoryczne wina i jego równowagę;
- Pomaga uwolnić mannoproteiny i inne korzystne koloidy zawarte w martwych komórkach drożdży, naturalnie występujące w osadzie winnym;
- Nadaje się do wszystkich rodzajów win i moszczów.
Dawkowanie i sposób uzycia
- Dawkowanie 2 do 2,5 g/hl:
- w winach białych z codziennym battonage przez minimum 30 dni: 2 g/hl;
- w przypadku win czerwonych z codziennym battonage przez minimum 30 dni: 2,5 g/hl;
- Lepsze wyniki można uzyskać dodając 10 do 20 g/hl preparatu Extraferm
- Przed uzyciem rozcieńczyć w 10-krotnej ilości wody;
- Aktywny od 10 do 55°C, (50 do 131°F);
- Aktywność wzrasta wraz z temperaturą, temperatury powyżej 55°C dezaktywują Rapidase Hill Batonnage;
- Aktywny w typowym zakresie pH wina i w obecności normalnych stężeń SO2.
- Uwaga: Enzymy są inaktywowane i eliminowane przez bentonit i węgiel drzewny.
Składniki
- Pektynaza, beta-glukanaza, maltodekstryna.
Opkowanie i przechowywanie
- Dostępne w opakowanieach po 5g, 20g i 100 g;
- Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C;
- Po otwarciu produkt może być nadal używany zgodnie z datą przydatności do spożycia. .
Aby zapewnić najlepszą skuteczność działania, każdy preparat Rapidase® jest opracowywany i testowany przez najbardziej znane na świecie instytuty badawcze zajmujące się winem oraz zatwierdzany w winiarniach w testach na skalę produkcyjną.
Související produkty
Wiedzabranży rynkowej
Świetne cenyjedne z najlepszych
Wysyłkajuż od 15 zł
Obsługa klientai pomoc online
Szybkośćdostawy i wysyłki