Powered by Smartsupp
Kopecek.pl

Pomożemy z zamówieniem: +48 505 298 121 8:00 - 17:00

Wiosna Lato Jesień Zima Obserwacje

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Lekkie i doskonałe - pojemniki ze stali nierdzewnej

Pojemniki ze stali nierdzewnej to fenomen. Mają swoje miejsce w małych piwniczkach naszych winiarzy, a ich zalety są znane nie tylko winiarzom. Są one również używane przez producentów alkoholi, cydru, piwa i wielu innych zawodów, którzy muszą dobrze przechowywać swój produkt, bez ryzyka zanieczyszczenia lub nabycia innych zapachów i smaków. Jak działa taki zbiornik ze stali nierdzewnej i dlaczego jest tak dobry? Czytaj dalej...

Zbyněk Kopeček, zespół Vinařský dům Kopeček.

W branży winiarskiej, a ostatnio szczególnie wśród małych producentów wina, ich wzrost zakupów jest największy. Wynika to również z faktu, że cena spadła o co najmniej 50% w porównaniu z poprzednią dekadą. Wysokiej jakości zbiornik ze stali nierdzewnej o pojemności 150 litrów wraz z pływającą pokrywą, dętką, zaworem ciśnieniowym i zaworem spustowym ze stali nierdzewnej można kupić w przedziale cenowym od około 1,3 do 1,7 tys. zł.

W porównaniu z innymi materiałami ma wiele zalet

Winiarze doceniają kilka rzeczy w tych produktach. Na przykład lekkość. Jest to ważne nie tylko ze względu na obsługę i przechowywanie. Powyższy zbiornik o pojemności 150 l waży zaledwie 8 kg! Inną wspaniałą cechą, którą doceniają winiarze, jest łatwe mycie. Jest zatem znacznie lżejszy niż 50-litrowy szklany pojemnik w koszu. Dzięki stali nierdzewnej, która w rzeczywistości jest stalą stopową zawierającą dużą ilość chromu (a także innych metali, takich jak nikiel, molibden, tytan i inne), ścianki nie muszą być zbyt grube.

 

Chrom tworzy pasywną warstwę na zewnętrznej ściance wraz z tlenem zawartym w powietrzu, która nie przepuszcza tlenu, a tym samym chroni stal stopową przed rdzewieniem. Gdy warstwa ta zostanie naruszona, jony chromu przemieszczają się ze stali na powierzchnię, ponownie uszczelniając warstwę pasywną. Proces ten jest jednak możliwy tylko w ograniczonym zakresie, ponieważ stężenie chromu w tym obszarze jest stopniowo zmniejszane. Zbiornik ze stali nierdzewnej musi być zatem chroniony.

Zwłaszcza przed uszkodzeniem przez inne metale lub nieodpowiednie preparaty. Następnie pojawia się tak zwana korozja wżerowa, tj. gdy kropki w chromie wkrótce stają się małymi otworami. Ze względu na tworzenie się kamienia, jego usuwanie i możliwość czyszczenia, obróbka powierzchni ma ogromne znaczenie. Im gładsza, tym lepiej. Dlatego zdecydowana większość tych produktów ma obecnie polerowaną powierzchnię za pomocą tak zwanego pierścienia.

Pod żadnym pozorem nie należy używać do czyszczenia produktów zawierających chlor, który jest śmiertelny dla stali nierdzewnej. Nie polecam również żadnych stalowych szczotek ani skrobaków. Osobiście mam bardzo dobre doświadczenia w usuwaniu kamienia ze ścian za pomocą gorącej wody. Najpierw spryskuję zbiornik zimną wodą, a następnie ostrożnie i delikatnie spuszczam gorącą wodę, być może z czajnika, po ściankach. Napięcie termiczne blachy powoduje, że kamień poluzowuje się i gładko ześlizguje się na dno.

Wideo jak zmontować naczynie ze stali nierdzewnej:

Kolejną istotną zaletą jest odprowadzanie ciepła. Szczególnie podczas fermentacji moszcz można znacznie schłodzić nawet za pomocą zwykłego wentylatora lub zraszania zimną wodą. Są one również doskonałe ze względu na ich zmienność, możliwość wykorzystania ich do wszystkich rodzajów wina.

I chyba największą zaletą w naszych warunkach mniejszych producentów trunków jest pływająca pokrywka. Dzięki temu urządzeniu, które hermetycznie zamyka trunek w każdej chwilowej objętości, możemy wreszcie w spokoju degustować, testować i wyjmować wina z pojemników, nie mając wyrzutów sumienia, że musimy ponownie napełnić pojemnik.

Świat piwniczek jest nieco bardziej urozmaicony!

Żeby nie zapomnieć, jeśli czytacie ten artykuł i myślicie o żniwach (i nie ma znaczenia, czy jest mroźny styczeń, czy owocowe żniwa bezkompromisowo pukają do drzwi), chciałbym przypomnieć, czym możemy się pochwalić w naszym sklepie. W tym roku, już drugi rok, oferujemy Państwu topowe drożdże odmianowe z serii FermiHill czy premium francuskie Anchor®, mamy też enzymy Rapidase i przeciwutleniacze Tan Fruit do przetwarzania winogron i moszczu. Oczywiście oferujemy również szeroką gamę bentonitów, klarowników, kwasów, a także "większych" technologii, takich jak wysokiej jakości młyny, prasy, pompy, filtry, kadzie i wiele rodzajów butelek. Przez cały rok oferujemy również cukier kryształ w opakowaniach 25 kg (co z pewnością doceni niejeden winiarz, który w zeszłym roku musiał dźwigać 50-kilogramowe worki...). Wszystkie produkty dostępne są w różnych rozmiarach i opakowaniach, co najbardziej docenią mali producenci, dla których do niedawna produkty te były niedostępne ze względu na wielkość opakowań.

Jesteśmy zawsze gotowi, a Ty?

Produkty powiązane

Anchor Exotics MOSAIC 20 g

15,81 zł
Drożdże premium, produkujące najlepsze białe wina. Egzotyczna owocowość, tiole, kwiaty, makijaż. Nadaje się również do fermentacji w beczkach.
+ -
szt
w magazynie

Bentonit Eiwex granulat 1 kg

Bentonit Eiwex granulat 1 kg
 NASZ WYBÓR
12,26 zł
Doskonały naturalny bentonit granulowany, skuteczny już od 6°C!
+ -
szt
w magazynie

Pompa Rover BE-M 20

383,48 zł
Pompa łopatkowa z brązu z atestem do kontaktu z żywnością.
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Rose 100 g

26,47 zł
Owocowe, harmonijne, lekkie i świeże wina różowe.
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Riesling 20 g

8,70 zł
Czyste, eleganckie i świeże wina Riesling z nutami kwiatowymi, muskatowymi, limonkowymi lub mineralnymi.
+ -
szt
w magazynie

Filtr z pompą Colombo 6 Inox

1 401,42 zł
Popularny i niezawodny filtr ze stali nierdzewnej z pompą
+ -
szt
w magazynie

Młynkoodszypułkowarka DMS lakierowana

2 344,40 zł
Elektryczny separator winogron z nylonowymi wałkami do winogron
+ -
szt
w magazynie

Zbiornik ze stali nierdzewnej 100 l

975,13 zł
Zbiornik ze stali nierdzewnej o pojemności 100 l z płaskim dnem.
+ -
szt
w magazynie

Zbiornik ze stali nierdzewnej 1000 l typu TRE

3 550,62 zł
Zbiornik 1000 l ze stali nierdzewnej z płaskim dnem.
+ -
szt
w magazynie

Stal nierdzewna zbiornik 200 ja

Stal nierdzewna zbiornik 200 ja
 NASZ WYBÓR
1 223,80 zł
Zbiornik ze stali nierdzewnej o pojemności 200 l i płaskim dnie.
+ -
szt
w magazynie

Zbiornik ze stali nierdzewnej 300 l z dnem stożkowym

2 646,54 zł
Zbiornik ze stali nierdzewnej o pojemności 300 l ze stożkowym dnem.
+ -
szt
w magazynie

Enzym Rapidase Expression 15 g

Enzym Rapidase Expression 15 g
 NASZ WYBÓR
17,58 zł
Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.
+ -
szt
w magazynie

Tan Fruit Blanc 100 g

31,79 zł
Kompleksowy przeciwutleniacz z taninami
+ -
szt
w magazynie

Więcej artykułów

Jak ustalić datę zbioru winogron

Kategoria: Lato

Winobranie zbliża się wielkimi krokami i dylematem klasycznego winiarza jest podjęcie decyzji, kiedy sięgnąć po sekatory i zebrać plony. Znalezienie optymalnego terminu polega na znalezieniu kompromisu – z jednej strony oczekiwanie na wystarczające dojrzewanie winogron, z drugiej brak tego czasu, a co za tym idzie zagrożenie pleśnią, która może mieć bardzo negatywny wpływ na dojrzewanie z winogron. Oprócz pleśni mogą to być również szpaki, grad i inne. Jak zatem idealnie ustalić termin zbioru winogron i z czym to się wiąże? Czytaj.

Szara pleśń - jak jej zapobiegać

Kategoria: Lato

Latem i jesienią w zalanych słońcem winnicach czai się mroczne zagrożenie w postaci choroby grzybiczej o nazwie Szara pleśń. Ta podstępna choroba może dość szybko zniweczyć całoroczne wysiłki winiarza tuż przed szczytem roku, czyli zbiorami. Dołącz do nas, aby rozwikłać tajemnice tego niebezpiecznego grzyba i odkryć sprawdzone sposoby na utrzymanie winnic w zdrowiu i odporności.

Produkcja domowego wina owocowego - wprowadzenie

Kategoria: Lato

Alternatywą dla klasycznych win gronowych są wina owocowe. Nie każdy bowiem entuzjasta wina miał okazję urodzić się w regionie gdzie tradycyjnie uprawia się winorośl i ma dostęp do winogron. W naszym kraju jest mnóstwo osób ze wszystkich pokoleń, które za to z powodzeniem zamieniają różnorodne owoce ze swoich ogrodów w wino. O tym, jak to zrobić, porozmawiamy w kilku artykułach. W tym pierwszym omówimy podstawy produkcji wina owocowego, a także podamy sprawdzony przepis.

Letnia praca w winnicy - podstawa dobrych zbiorów

Kategoria: Lato

Przez całe lato często zdarzają się okresy, kiedy przez chwilę pada deszcz, a potem jest gorąco, czyli idealne warunki dla chorób grzybowych (nie tylko) w winnicy. Dlatego musimy wykonywać tzw. zieloną pracę, która jest bardzo skutecznym i ważnym działaniem. O jakie konkretnie prace chodzi, kiedy i jak się je wykonuje? Przyjrzymy się teraz temu zagadnieniu.

Rozpoczęcie fermentacji owoców

Kategoria: Lato

Gdy gałęzie drzew owocowych pokryją się soczystymi owocami, zaczyna się dylemat, co z nimi zrobić. Jeśli zbiory są wystarczająco duże, na dżem jest ich po prostu za dużo. Tu pojawia się opcja zrobienia tradycyjnego trunku, u nas najczęściej jest to śliwowica, morela, gruszka i inne. I tak jak w przypadku wina, zaczyna się od wysokiej jakości składników.

Porady dla hodowców - biuletyn

Chcę zapisać się do ciekawych artykułów, porad i wskazówek dla wszystkich winiarzy i ogrodników.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu przesyłania newslettera

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki

Produkt został dodany do koszyka