Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Drożdże i enzymy » Enzymy

Enzym Extra Fruit Hill 5 g

Kod produktu: 6138

Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji czerwonych winogron.

  NASZ WYBÓR   NIE PRZEGAP

6,22 zł 5,14 zł Bez VAT

W magazynie > 10 szt

Dubňany: > 10 szt

Mělník: > 10 szt

- +

Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji czerwonych winogron.

Pozwala na ukierunkowaną ekstrakcję prekursorów owocowego aromatu zawartych w skórkach czerwonych winogron. Dzięki temu owoce mogą sprawniej fermentować do optymalnej zawartości alkoholu. Intensywniejsze rozbijanie skórki owocu uwalnia też do fermentu cenne substancje i zwiększa zawartość naturalnych owocowych prekursorów aromatycznych.Jego zastosowanie pozwala na skrócenie czasu i temperatury maceracji, a także na mniejsze wykorzystanie potencjalnie utleniających metod mechanicznych, takich jak intensywne zatapianie "czapy" nastawu lub długotrwała maceracja na zimno. 

Rapidase® Ekstra Fruit Hill to mikrogranulowany enzym pektolityczny, uzupelniony o właściwości pozwlające na zachowanie intensywności koloru, zawiera naturalnie niski poziom antocyjanazy.

Dawkowanie i sposób użycia

  • Dodać możliwie najwcześniej w trakcie maceracji;
  • Dawkowanie 2 do 3 g/100 kg:
    • dla grubej skóry lub preferowanej maceracji na zimno (8-12°C): 3 g/100 kg, efekt można wzmocnić po dwóch dniach dodając 2 g/ 100 kg;
    • do 3 dni maceracji: 2,5 g/100 kg;
    • dla zwykłej maceracji: 2 g/100 kg;
  • Przed dodaniem rozcieńczyć w 10 krotnej ilości wody;
  • Aktywny od 10 do 50°C, (50 do 122°F). Aktywność wzrasta wraz z temperaturą, temperatury powyżej 50°C dezaktywuje Rapidase Extra Fruit Hill
  • Aktywny w typowym zakresie pH wina i w obecności normalnych stężeń SO2;
  • Usuwany przez bentonit.

Opakowanie i przechowywanie

  • Dostępne w opakowaniach 100g, 20 g i 5 g. 
  • Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C;
  • Po otwarciu produkt może być nadal używany zgodnie z datą przydatności do spożycia.

Aby zapewnić najlepszą skuteczność działania, każdy preparat Rapidase® jest opracowywany i testowany przez najbardziej znane na świecie instytuty badawcze zajmujące się winem oraz zatwierdzany w winiarniach w testach na skalę produkcyjną.

FermiHill Spirit 20 g śliwki i jabłka

8,70 zł
Drożdże do jakościowej fermentacji śliwek i jabłek.
+ -
szt
w magazynie

Odżywka FermiHill Active PRO 20 g

Odżywka FermiHill Active PRO 20 g
 NASZ WYBÓR
3,37 zł
Kompleksowa odżywka, tworzy idealne środowisko dla rozwoju i wzrostu drożdży.
+ -
szt
w magazynie

Turbodroźdźe 18-20% Bestseller

Turbodroźdźe 18-20% Bestseller
 NASZ WYBÓR
26,47 zł
Absolutny top wśród drożdży, tolerują do 20% alkoholu.
+ -
szt
w magazynie

Korek fermentacyjny

5,15 zł
Zapobiega utlenianiu podczas fermentacji moszczu.
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Spirit Arom 20 g morela, gruszka, brzoskwinia

FermiHill Spirit Arom 20 g morela, gruszka, brzoskwinia
 NASZ WYBÓR
6,93 zł
Drożdże do jakościowej fermentacji drożdży owocowych z naciskiem na ich aromatyczność.
+ -
szt
w magazynie

FermiHill dla drożdży 20 g

5,15 zł
Suszone drożdże do fermentacji moszczów i miazg owocowych z naciskiem na produkcję alkoholu.
+ -
szt
w magazynie

18-20% Turbokvasnice Coobra

17,58 zł
Absolutna czołówka wśród drożdży. Drożdże te tolerują do 21% alkoholu.
+ -
szt
w magazynie

Distizym FM 50 g

9,77 zł
Płynny, skoncentrowany, enzym pektolityczny, służący do rozkładu pektyn i rozluźnienia miąższu w owocach jagodowych i pestkowych. Distizym FM szybko upłynnia związki pektynowe, uwalniając jednocześnie maksimum substancji aromatycznych.
+ -
szt
w magazynie

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki