Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Drożdże i enzymy » Enzymy

Distizym FM 1 kg

Kod produktu: 8190

Płynny, skoncentrowany, enzym pektolityczny, służący do rozkładu pektyn i rozluźnienia miąższu w owocach jagodowych i pestkowych. Distizym FM szybko upłynnia związki pektynowe, uwalniając jednocześnie maksimum substancji aromatycznych.

141,92 zł 117,29 zł Bez VAT

W magazynie > 10 szt

Dubňany: > 10 szt

Mělník: < 10 szt

- +

Do maceracji zacieru owocowego polecamy doskonały enzym Extra Fruit Hill.

Płynny, skoncentrowany, enzym pektolityczny, służący do rozkładu pektyn i rozluźnienia miąższu w owocach jagodowych i pestkowych. Distizym FM szybko upłynnia związki pektynowe, uwalniając jednocześnie maksimum substancji aromatycznych.

Distizym® FM jest preparatem opracowanym specjalnie z myślą o wysokiej aktywności w środowisku kwaśnego pH owoców jagodowych i pestkowych. Distizym® FM szybko rozkłada wszystkie substancje pektynowe, co prowadzi do znacznego zmniejszenia lepkości i upłynnienia fermentu. Zacier można wtedy łatwo mieszać i pompować. Intensywny rozkład zacieru uwalnia wartościowe substancje oraz zwiększa zawartość bukietu i substancji aromatycznych. Upłynnione owoce ułatwiają fermentację, poprawiają odfermentowanie drożdży, co prowadzi do lepszej wydajności alkoholu. Jednocześnie zmniejsza się ryzyko "przepalenia" podczas destylacji.

Efekt

  • szybka degradacja wszystkich substancji pektynowych, związana z wczesnym upłynnieniem fermentacji
  • lepsza pompowalność zacieru
  • łatwiejsza fermentacja i łatwiejsze doprowadzenie fermentu do optymalnej zawartości alkoholu
  • intensywniejsze rozbijanie skórki owocu, dzięki czemu uwalniane są cenne substancje zawarte w owocach i zwiększa się ich aromatyczność

Dawkowanie

  ml / 100 kg drożdży
Owoce jagodowe 30 - 50
Owoce pestkowe 20-50

Dawka enzymu zależy od surowca, stopnia dojrzałości, temperatury i czasu fermentacji owoców

Podane dawki odnoszą się do temperatury obróbki 15 ̊C.

Distizym® FM rozcieńcza się zimną wodą do roztworu 5-10% i najlepiej dozować bezpośrednio do młynka lub kruszarki. Jeśli roztwór enzymu został dodany do zbiornika fermentacyjnego przed lub po, enzym musi być idealnie wymieszany. Wielokrotne krótkie mieszanie w ciągu pierwszej godziny sprzyja rozkładowi zacieru.

Przechowywać w chłodnym miejscu. Otwarte opakowanie szybko zamknąć i zużyć.

Stosowanie preparatu jest dozwolone zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa. Sprawdzone przez profesjonalne laboratorium pod kątem czystości i jakości.

Spiriferm 20 g

9,41 zł
Czyste drożdże do idealnej fermentacji śliwek i jabłek.
+ -
szt
w magazynie

Spiriferm Arom 20 g

9,77 zł
Czyste drożdże do idealnej fermentacji moreli, gruszek i brzoskwiń.
+ -
szt
w magazynie

Odżywka Vitamon® Combi 1 kg

73,71 zł
Odżywka dla drożdży na bazie fosforanu dwuamonowego z witaminą B1 wspomagającą rozmnażanie drożdży. Zapewnia promowanie namnażania się drożdży, a tym samym zapewnia szybką i pełną fermentację.
u dostawcy - na żądanie

Korek fermentacyjny

5,15 zł
Zapobiega utlenianiu podczas fermentacji moszczu.
+ -
szt
w magazynie

Odżywka FermiHill Active PRO 500 g

22,91 zł
Kompleksowa odżywka, tworzy idealne środowisko dla rozwoju i wzrostu drożdży.
u dostawcy - na żądanie

Turbodroźdźe 18-20% Bestseller

Turbodroźdźe 18-20% Bestseller
 NASZ WYBÓR
26,47 zł
Absolutny top wśród drożdży, tolerują do 20% alkoholu.
+ -
szt
w magazynie

Turbodroźdźe 20% Turbo Pure 1 kg

88,63 zł
Normalne drożdże giną przy 11-12% alkoholu w fermentacji, pozostawiając resztę cukru niefermentowaną. Drożdże Turbo są tolerancyjne do 20% alkoholu. Odpowiednie drożdże owocowe, cukrowe i zbożowe, do produkcji miodu pitnego.
+ -
szt
w magazynie

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki