Bhut Jolokia ostra papryka warzywna 15s
Papryka Bhut Jolokia nazywana jest wyjątkowo ostrą papryką. Roślina dorasta do około 100-150cm. Owoce długości 5-8,5 cm i szerokości 2,5-3 cm, o słabej, kruchej ściance i gładkiej powierzchni, dojrzewające od zielonego do czerwono-pomarańczowego.
W dojrzałych owocach, po przekrojeniu, często możemy zaobserwować na wewnętrznej ściance oleiste, żółtawe kropelki, które przypalają skórę, ponieważ zawierają dużą ilość kapsaicyny. Smak dojrzałych owoców można scharakteryzować jako początkowo suchy, z wyraźną nutą owocową i szybko pojawiającą się bardzo ostrą nutą.
Smak i ostrość tego pieprzu można porównać do prawdziwego cudu. Ostry smak to około 1 050 000 SHU.
Uprawa
- Siew w styczniu i lutym. Siew jest możliwy tylko w ogrzewanych pomieszczeniach, takich jak szklarnia, mieszkanie itp.
- Zbiór w lipcu, sierpniu, wrześniu, październiku.
- W opakowaniu znajduje się 15 nasion.
Posługiwać się
Papryki używa się do gotowania potraw indyjskich, kiszenia lub suszenia. Ich wyjątkowy smak świetnie wyróżnia się także w deserach. Nadają się do przygotowania wyjątkowo ostrych sosów. BHUT JOLOKIA została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa w 2007 roku jako najgorętsza papryka świata. Chociaż jej prymat został już prześcignięty, odmiana ta jest nadal bardzo popularna ze względu na wysoką, ale stosunkowo akceptowalną ostrość.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.