- - Winnica i piwnica
- + Na winnicy
- - W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- + Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- - Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
Termometr do alkoholu z termometrem 0 - 100 % ustawiony
Kod produktu: 0802
Zestaw trzech alkoholomierzy (gęstościomierzy) i jednego termometru do pomiaru alkoholu w płynie. Zapakowane w praktyczne pudełko. Do pomiaru najlepiej użyć cylindra miarowego o pojemności 250 ml. Nie może być stosowany do pomiaru alkoholu w winie (zniekształcenie przez cukier resztkowy i lepkość).
70,87 zł 58,57 zł Bez VAT
Zestaw trzech alkoholomierzy (hydrometrów) (czasem też błędnie nazywanych alkoholomierzem) i jednego termometru do pomiaru alkoholu w cieczy. Zapakowane w praktyczne pudełko. Do pomiaru najlepiej użyć cylindra miarowego o pojemności 250 ml.
Nie może być stosowany do pomiaru alkoholu w winie - zniekształcenie przez cukier resztkowy i lepkość. Do tej czynności wykorzystywany jest winomierz.
Zestaw zawiera
- 0 - 40 % alkoholomierz
- Alkohol objętościowo 40 - 70 %
- Alkohol objętościowo 70 - 100 %
- Termometr 0 - 50 °C
- Drewniana skrzynka z wypełniaczami na poszczególne elementy
Temperatura podczas pomiaru
Przed dokonaniem pomiaru samego alkoholu zaleca się ustalenie temperatury mierzonej cieczy. Temperatura ta ma wpływ na wynik pomiaru. Dokładny wynik pomiaru ilości alkoholu jest w temperaturze cieczy 20°C.
Jeśli temperatura cieczy jest różna, prawidłową wartość alkoholu można określić korzystając z załączonej tabeli.
Przepis:
- W lewej kolumnie wybierz temperaturę mierzonej cieczy (0 - 40 °C).
- W górnym rzędzie wybierz swój odczyt alkoholu (0 - 100) - liczby od 0 do 100 znajdują się na wszystkich stronach instrukcji.
- Liczba, w której zmierzona temperatura spotyka się z zmierzoną wartością alkoholu, wskazuje dokładną wartość alkoholu.
Przykład: dla soku morelowego zmierzyliśmy temperaturę na poziomie 30°C, a wartość alkoholu na poziomie 56. Z tabeli na stronie 8 wynika, że prawidłowa ilość alkoholu (tj. taka, która zostałaby zmierzona w temperaturze 20 °C) wynosi 52,3 %.
Související produkty
Wiedzabranży rynkowej
Świetne cenyjedne z najlepszych
Wysyłkajuż od 15 zł
Obsługa klientai pomoc online
Szybkośćdostawy i wysyłki