- - Winnica i piwnica
- + Na winnicy
- - W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- - Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Drożdże i enzymy » Enzymy
Enzym Rapidase Expression 100 g
Kod produktu: 1372
Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.
92,18 zł 76,18 zł Bez VAT
Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.
Kontakt ze skórką pozwala na zwiększenie intensywności i złożoności aromatu. Rapidase Expression pozwala na ukierunkowaną ekstrakcję prekursorów aromatu, takich jak tiole zawarte w skórkach winogron, bez ekstrakcji niepożądanych związków, takich jak polifenole. Jego zastosowanie utrzymuje wystarczającą integralność skórki, aby nie wpływac negatywnie na tłoczenie, pozwala skrócić czas maceracji i potencjalnie zastępuje bardziej utleniające metody mechaniczne.
Rapidase Expression to mikrogranulowany preparat enzymatyczny pektolityczny, naturalnie zawiera znikome ilości esterazy cynamonowej (nFCE), aby zachować świeżość aromatu, niezależnie od wybranych drożdży.
Efekty:
- Ekstrakcja prekursorów aromatycznych
- Zachowanie i promocja odmianowego charakteru
- Wzrost udziału samocieku
- Łatwiejsze tłoczenie nawet problematycznych odmian
- Skrócenie czasu tłoczenia
- Poprawa sedymentacji
- Skrócenie czasu maceracji
- Zmniejszona zawartość osadu
Dawkowanie i sposób użycia:
- Dodać jak najwcześniej w młynkoodszypółkowarce, podczas maceracji lub w prasie, by uzyskać maksymalny efekt, enzym musi być dobrze wymieszany w całej objętości.
- Dawkowanie 2 do 4 g/100 kg:
- dla temperatur od 8 do 10°C: 3g/100 kg;
- w przypadku winogron o grubej skórce lub wczesnych zbiorów: 2,5 do 3 g/100 kg;
- maceracja w ciągu 3 dni: 2 do 2,5 g/100 kg;
- dla temperatur powyżej 10°C i maceracji powyżej 6 godziny: 2 g/100 kg;
- Przed użyciem rozpościć w 10-krotnej ilości wody;
- Aktywny od 10 do 45°C, (50 do 113°F); Aktywność wzrasta wraz z temperaturą. Temperatura powyżej 50°C inaktywuje enzym;
- Aktywny w typowym zakresie pH wina;
- Aktywny w obecności normalnych stężeń SO2
- Inaktywowany przez preparaty zawierające bentonit. Nie stosować jednocześnie z bentonitem!!!
Opakowanie i przechowywanie
- Dostępne w opakowaniach 100 g i 15 g;
- Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C;
- Po otwarciu produkt może być nadal używany najlepiej spożyć przed datą.
Aby zapewnić najlepszą skuteczność działania, każdy preparat Rapidase® jest opracowywany i testowany przez najbardziej znane na świecie instytuty badawcze zajmujące się winem oraz zatwierdzany w winiarniach w testach na skalę produkcyjną.
Související produkty
Wiedzabranży rynkowej
Świetne cenyjedne z najlepszych
Wysyłkajuż od 15 zł
Obsługa klientai pomoc online
Szybkośćdostawy i wysyłki