Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Drożdże i enzymy » Enzymy

Enzym Rapidase Expression 100 g

Kod produktu: 1372

Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.

92,18 zł 76,18 zł Bez VAT

W magazynie > 10 szt

Dubňany: > 10 szt

Mělník: < 10 szt

- +

Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.

Kontakt ze skórką pozwala na zwiększenie intensywności i złożoności aromatu. Rapidase Expression pozwala na ukierunkowaną ekstrakcję prekursorów aromatu, takich jak tiole zawarte w skórkach winogron, bez ekstrakcji niepożądanych związków, takich jak polifenole. Jego zastosowanie utrzymuje wystarczającą integralność skórki, aby nie wpływac negatywnie na tłoczenie, pozwala skrócić czas maceracji i potencjalnie zastępuje bardziej utleniające metody mechaniczne.

Rapidase Expression to mikrogranulowany preparat enzymatyczny pektolityczny,  naturalnie zawiera znikome ilości esterazy cynamonowej (nFCE), aby zachować świeżość aromatu, niezależnie od wybranych drożdży.

Efekty:

  • Ekstrakcja prekursorów aromatycznych
  • Zachowanie i promocja odmianowego charakteru 
  • Wzrost udziału samocieku
  • Łatwiejsze tłoczenie nawet problematycznych odmian
  • Skrócenie czasu tłoczenia
  • Poprawa sedymentacji
  • Skrócenie czasu maceracji
  • Zmniejszona zawartość osadu

Dawkowanie i sposób użycia:

  • Dodać jak najwcześniej w młynkoodszypółkowarce, podczas maceracji lub w prasie, by uzyskać maksymalny efekt, enzym musi być dobrze wymieszany w całej objętości.
  • Dawkowanie 2 do 4 g/100 kg:
    • dla temperatur od 8 do 10°C: 3g/100 kg;
    • w przypadku winogron o grubej skórce lub wczesnych zbiorów: 2,5 do 3 g/100 kg;
    • maceracja w ciągu 3 dni: 2 do 2,5 g/100 kg;
    • dla temperatur powyżej 10°C i maceracji powyżej 6 godziny: 2 g/100 kg;
  • Przed użyciem rozpościć w 10-krotnej ilości wody;
  • Aktywny od 10 do 45°C, (50 do 113°F); Aktywność wzrasta wraz z temperaturą. Temperatura powyżej 50°C inaktywuje enzym;
  • Aktywny w typowym zakresie pH wina;
  • Aktywny w obecności normalnych stężeń SO2
  • Inaktywowany przez preparaty zawierające bentonit. Nie stosować jednocześnie z bentonitem!!!

Opakowanie i przechowywanie

  • Dostępne w opakowaniach 100 g i 15 g;
  • Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C;
  • Po otwarciu produkt może być nadal używany najlepiej spożyć przed datą.

Aby zapewnić najlepszą skuteczność działania, każdy preparat Rapidase® jest opracowywany i testowany przez najbardziej znane na świecie instytuty badawcze zajmujące się winem oraz zatwierdzany w winiarniach w testach na skalę produkcyjną.

FermiHill Sauvignon 20 g

8,70 zł
Aromatyczne i świeże wina z nutami pokrzywy, cytrusów, agrestu i minerałów.
+ -
szt
w magazynie

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 NASZ WYBÓR
24,69 zł
Doskonałe jednoskładnikowe rozwiązanie do szybkiego pomiaru wolnej siarki w winie.
+ -
szt
w magazynie

Odżywka Maxaferm 1 kg

118,83 zł
"Najlepsza kontrola fermentacji alkoholowej". Kompleksowe odżywianie w procesie fermentacji .
+ -
szt
w magazynie

Enzym Rapidase Clear 100 g

97,51 zł
Enzym do szybkiego i skutecznego klarowania moszczu gronowego i wina.
+ -
szt
w magazynie

Tan Fruit Blanc 100 g

31,79 zł
Kompleksowy przeciwutleniacz z taninami
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Riesling 100 g

30,02 zł
Czyste, eleganckie i świeże wina Riesling z nutami kwiatowymi, muskatowymi, limonkowymi lub mineralnymi.
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Chardonnay 20 g

8,70 zł
Świeże, pełne wina owocowe z nutami cytrusowymi.
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Veltlin 20 g

FermiHill Veltlin 20 g
 NASZ WYBÓR
8,70 zł
Świeże zielone wina Veltliner z typowymi nutami świeżych owoców, lekkiego pieprzu i przypraw.
+ -
szt
w magazynie

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki