Tento článek funguje jako rozcestník pro všechny, které zajímá jarní ochrana rostlin. Najdete zde ke stažení postřikový plán (varianta konvenční i BIO postřiky), kalendář prací na vinici a výskytu hrozeb, dále tabulku s končícími postřiky, co jich nahrazuje, k čemu se konkrétně používají a také odkazy na další články a postřiky, které máme přímo na našem e-shopu či v kamenné prodejně.
Tým Vinařského domu Kopeček, 2.4.2022
Postřikový plán 2022 - Vinařský dům Kopeček
(kliknutím na obrázek se vám soubor otevře v novém okně, soubor pak můžete stáhnout v lepší kvalitě a vytisknout. Postřikový plán máme rovněž k vyzvednutí zdarma v naší kamenné prodejně.
Postřikový plán. Kliknutím na něj se obrázek otevře v tiskovém rozlišením.
Odkazy na články o postřicích
Přehled ukončených přípravků a jejich náhrady
Mnoho vinařů a zahrádkářů vzhledem přicházející sezóně přemýšlí, čím budou chránit své rostliny. Tedy zda-li sáhnout po klasice, na kterou jsou zvyklí, nebo vloží důvěru do nových přípravků. A jak je již v posledních letech bohužel tradicí, každým rokem končí prodej přípravků, které ve svém složení obsahují látku, jež není schválená pro další uvádění na trh. Jak to tedy s postřiky aktuálně je, včetně tabulky nových postřiků, nahrazujících ty původní, najdete v přehledné tabulce níže.
Rok na vinici
Jednoduchý přehled pro všechny vinaře. Grafické zobrazení prací a období zvýšených rizik výskytu škůdců a chorob ve vinici.
Ke stažení
z powrotem
Kategoria: Wiosna
Wybór odpowiedniego miejsca do założenia winnicy jest kluczowym czynnikiem, ponieważ gleba i teren odgrywają niezastąpioną rolę w rozwoju wina i wyrażaniu jego niepowtarzalnego charakteru. W tym artykule przyjrzymy się znaczeniu odpowiedniego terroir i sposobom odpowiedniego połączenia czynników, takich jak rodzaj gleby i mikroklimat, aby osiągnąć optymalne warunki do uprawy winorośli. Odkryjemy tajemnice, jak terroir wpływa na smak i styl wina oraz jak winiarze mogą wykorzystać wyjątkowy charakter lokalizacji, aby stworzyć wino z niepowtarzalnym piętnem miejsca.
Przeczytaj cały artykuł
Kategoria: Wiosna
Ciepła, deszczowa i wilgotna pogoda w ostatnich dniach daje możliwość ataku najważniejszych chorób grzybowych - peronospory (zaraza winorośli, łac. Plasmopara viticola) i oidium (więdnięcie winorośli, łac. Uncinula necator). Leczenie przeciwko tym patogenom należy zatem przeprowadzić w najbliższych dniach. W następnym artykule zalecę odpowiednie opryski, ale także odpowiedni nawóz dolistny, aby uniknąć tych corocznych koszmarów winiarzy, ponieważ tylko wczesna i zapobiegawcza ochrona doprowadzi do udanych zbiorów.
Przeczytaj cały artykuł
Kategoria: Wiosna
Dzisiaj chciałbym przedstawić nową ochronę dla nowo posadzonych winorośli i młodych drzew. Jest to tuba ochronna wykonana z BisODISAC®, który jest niebielonym wzmocnionym papierem siarczanowym o wadze 400 g. Chociaż nazwa brzmi szalenie, jest to w zasadzie papier organiczny, który rozkłada się po trzech latach i pozostaje tylko nawóz. Jest to ekskluzywna francuska opatentowana innowacja, całkowicie unikalna w Europie i jestem dumny, że jako jedyny mogę ją przedstawić i zaoferować.
Przeczytaj cały artykuł
Kategoria: Wiosna
Przyroda powoli lecz konsekwentnie zaczyna się budzić po wyjątkowo ciepłym lutym. Dla nas – winiarzy, sadowników i ogrodników, oznacza to konieczność zadbania o przyszłą kondycję roślin, a co za tym idzie ich ochronę. Gdy przyroda się budzi, budzą się także hibernujące szkodniki. Pierwszy oprysk jest zatem kluczowym momentem, który zadecyduje o przyszłym rozwoju ich roślin. W tym artykule przyjrzymy się najlepszym praktykom dotyczącym pierwszego wiosennego oprysku winorośli i drzew owocowych, aby zapewnić udane zbiory pełne smacznych i zdrowych owoców.
David Neduchal, Vinařský dům Kopeček, 7 marca 2024 r.
Przeczytaj cały artykuł
Kategoria: Wiosna
Wiosna. Wszystko pączkuje, rośnie jak szalone, a zielone pędy liści są nie tylko dobrym pożywieniem dla małych zimujących szkodników, ale także dla znacznie większych i bardziej apetycznych szkodników. To sroki. Sarny mogą wpaść w prawdziwy szał, zwłaszcza w młodych nasadzeniach, skubiąc pędy w całej winnicy w ciągu jednej nocy. Istnieje kilka sposobów, aby temu zapobiec.
Przeczytaj cały artykuł