Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Preparaty do obróbki win i moszczów » Wino

Kalinat 134 g

Kod produktu: 3098

Preparat przeznaczony do delikatnego odkwaszania cydrów i win. Testowane przez profesjonalne laboratorium pod kątem czystości i jakości.

12,26 zł 10,13 zł Bez VAT

u dostawcy - na żądanie

W przypadku zainteresowania tym produktem prosimy o przesłanie niezobowiązującego zapytania::

Twój email:
Twoje pytanie:

Szczególnie nadaje się do odkwaszania młodych win, które mają być wkrótce zabutelkowane.

Produkt i efekt

Odkwaszanie wodorowęglanem potasu wytrąca kamień (wodorowęglan potasu). W porównaniu z winianem wapnia wytrącającym się podczas normalnego odkwaszania, wytrącanie winianu potasu można przyspieszyć poprzez odkwaszanie Kalinatem w chłodzie lub metodą kontaktową (4 g/l Kali-Contact dozowane z energicznym mieszaniem do schłodzonego wina od - 4 do +4 ̊C).

Główną zaletą odkwaszania za pomocą Kalinatu jest również szybka możliwość wykluczenia i oddzielenia kryształów, a tym samym wczesna gotowość świeżo odkwaszonych win. Ale jest to możliwe tylko wtedy, gdy po dodaniu Kalinatu wino zostanie schłodzone. Można do tego wykorzystać metodę kontaktową, która zwykle osiąga stabilność w odstępie 3 dni. Można też skorzystać z chłodnych zimowych temperatur. Jeśli jednak wina są odkwaszane w normalnej temperaturze piwnicznej, krystalizacja przedłuża się o kilka tygodni.

Obliczoną końcową wartość kwasową otrzymuje się najpierw po krystalizacji wodorowinianu potasu, także po odpowiednim okresie obróbki na leżąco lub na zimno albo przez kontakt. Nieosiągnięcie całkowitej obliczonej straty podczas odkwaszania za pomocą Kalinate oznacza, że krystalizacja nie jest całkowita, ale wymagana neutralizacja kwasów została osiągnięta. Na wartość pH nieznacznie wpływa odkwaszanie Kalinatem w zakresie 3 g/l. Jest to również zaleta przy odkwaszaniu młodych win.

Dawkowanie

Do odkwaszenia o 1 g/l potrzebne jest 67 g Kalinatu / 100 l moszczu, młodego wina lub wina.

Wersja

Kalinat dodajemy bezpośrednio do całego zbiornika energicznie mieszając, lub najpierw rozpuszczamy w niewielkiej ilości. Należy zwrócić uwagę, aby przestrzeń w naczyniu do odkwaszania była wystarczająco duża, ponieważ podczas odkwaszania wydziela się CO2.

Przechowywanie

W ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Przy dalszym użytkowaniu należy dokładnie zamknąć opakowanie!

Kwasowość Reagenz

33,57 zł
Roztwór do oznaczania kwasowości całkowitej w winie i moszczach. Zawartość:250 ml.
u dostawcy - na żądanie

Neoanticide 335 g

13,32 zł
Specjalny preparat do podwójnego odkwaszania.
+ -
szt
w magazynie

Probówka Reagenz

13,32 zł
Probówka (nie tylko) do pomiaru wolnej siarki, kwasów i białek w winie.
+ -
szt
w magazynie

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 NASZ WYBÓR
24,69 zł
Doskonałe jednoskładnikowe rozwiązanie do szybkiego pomiaru wolnej siarki w winie.
+ -
szt
w magazynie

Koncentrat winogronowy (cukier) 2 kg

Koncentrat winogronowy (cukier) 2 kg
 NASZ WYBÓR
35,17 zł
Naturalny słodzik spożywczy bez konserwantów.
u dostawcy - na żądanie

Bentonit Eiwex granulat 1 kg

Bentonit Eiwex granulat 1 kg
 NASZ WYBÓR
12,26 zł
Doskonały naturalny bentonit granulowany, skuteczny już od 6°C!
+ -
szt
w magazynie

Siarka płynna Solfosteril 15% 1 kg

Siarka płynna Solfosteril 15% 1 kg
 NASZ WYBÓR
15,81 zł
Siarka płynna 15 % (roztwór dwusiarczku potasu) bez amoniaku. Stosowany jest jako przeciwutleniacz, środek antybakteryjny i przeciwporostowy do siarkowania wina, dezynfekcji beczek i sterylizacji butelek.
+ -
szt
w magazynie

Zestaw do klarowania 100 l wina

16,87 zł
Zestaw do klarowania wina.
u dostawcy - na żądanie

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki