- - Winnica i piwnica
- + Na winnicy
- - W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- + Drożdże i enzymy
- - Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Preparaty do obróbki win i moszczów » Wino
Kalinat 134 g
Kod produktu: 3098
Preparat przeznaczony do delikatnego odkwaszania cydrów i win. Testowane przez profesjonalne laboratorium pod kątem czystości i jakości.
12,26 zł 10,13 zł Bez VAT
Szczególnie nadaje się do odkwaszania młodych win, które mają być wkrótce zabutelkowane.
Produkt i efekt
Odkwaszanie wodorowęglanem potasu wytrąca kamień (wodorowęglan potasu). W porównaniu z winianem wapnia wytrącającym się podczas normalnego odkwaszania, wytrącanie winianu potasu można przyspieszyć poprzez odkwaszanie Kalinatem w chłodzie lub metodą kontaktową (4 g/l Kali-Contact dozowane z energicznym mieszaniem do schłodzonego wina od - 4 do +4 ̊C).
Główną zaletą odkwaszania za pomocą Kalinatu jest również szybka możliwość wykluczenia i oddzielenia kryształów, a tym samym wczesna gotowość świeżo odkwaszonych win. Ale jest to możliwe tylko wtedy, gdy po dodaniu Kalinatu wino zostanie schłodzone. Można do tego wykorzystać metodę kontaktową, która zwykle osiąga stabilność w odstępie 3 dni. Można też skorzystać z chłodnych zimowych temperatur. Jeśli jednak wina są odkwaszane w normalnej temperaturze piwnicznej, krystalizacja przedłuża się o kilka tygodni.
Obliczoną końcową wartość kwasową otrzymuje się najpierw po krystalizacji wodorowinianu potasu, także po odpowiednim okresie obróbki na leżąco lub na zimno albo przez kontakt. Nieosiągnięcie całkowitej obliczonej straty podczas odkwaszania za pomocą Kalinate oznacza, że krystalizacja nie jest całkowita, ale wymagana neutralizacja kwasów została osiągnięta. Na wartość pH nieznacznie wpływa odkwaszanie Kalinatem w zakresie 3 g/l. Jest to również zaleta przy odkwaszaniu młodych win.
Dawkowanie
Do odkwaszenia o 1 g/l potrzebne jest 67 g Kalinatu / 100 l moszczu, młodego wina lub wina.
Wersja
Kalinat dodajemy bezpośrednio do całego zbiornika energicznie mieszając, lub najpierw rozpuszczamy w niewielkiej ilości. Należy zwrócić uwagę, aby przestrzeń w naczyniu do odkwaszania była wystarczająco duża, ponieważ podczas odkwaszania wydziela się CO2.
Przechowywanie
W ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Przy dalszym użytkowaniu należy dokładnie zamknąć opakowanie!
Související produkty
Wiedzabranży rynkowej
Świetne cenyjedne z najlepszych
Wysyłkajuż od 15 zł
Obsługa klientai pomoc online
Szybkośćdostawy i wysyłki