- - Winnica i piwnica
- - Na winnicy
- + W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- + Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » Na winnicy » Opryski i preparaty do ochrony roślin » Preparaty biologiczne
WEIKI Przyspieszacz kompostu weiki
Kod produktu: 2531
Organiczny przyspieszacz kompostu weiki to specjalnie przetworzona skrobia ziemniaczana, która zasila pożyteczne mikroorganizmy. Przyspiesza kompostowanie i eliminuje nieprzyjemne zapachy. Pomaga wiązać składniki odżywcze w kompoście i poprawić ich dostępność dla roślin. Po prostu otrzymujesz
22,91 zł 18,93 zł Bez VAT
Organiczny przyspieszacz kompostu weiki to specjalnie przetworzona skrobia ziemniaczana, która zasila pożyteczne mikroorganizmy. Przyspiesza kompostowanie i eliminuje nieprzyjemne zapachy. Pomaga wiązać składniki odżywcze w kompoście i poprawić ich dostępność dla roślin. Po prostu otrzymujesz najwyższej klasy naturalny nawóz. Możesz uczynić cały proces jeszcze lepszym i szybszym, stosując akcelerator w połączeniu z probiotykami do kompostu weiki.
Warto zadbać o tajemniczy klucz do kwitnącego i owocującego ogrodu, który spokojnie dojrzewa w swoim zakątku. Prawidłowo założony, zasilany i traktowany probiotykami i naturalnymi przyspieszaczami kompost nie śmierdzi, a z odpadów i resztek powstaje pierwszorzędne podłoże i nawóz.
Jak akcelerator kompostu weiki pomaga w kompostowaniu (najlepiej w połączeniu z probiotykami kompostu weiki)?
- Szybko rozpoczyna proces kompostowania.
- Dzięki temu kompost nie śmierdzi.
- Dostarczy rozkładającym się bakteriom wystarczającą ilość pokarmu, który wspomoże ich rozmnażanie i pracę.
- Zatrzymuje składniki odżywcze w kompoście i poprawia ich dostępność dla roślin.
- Zapobiega wypłukiwaniu nadmiaru składników odżywczych i substancji niebezpiecznych do wód gruntowych i zmywaniu ich do wód powierzchniowych.
- Dzięki temu poprawi się stan środowiska.
Kompost poddany obróbce
- Zachęca rośliny do wzrostu i witalności.
- Wspiera mechanizmy obronne roślin.
- Poprawi zdrowie i żyzność roślin.
- Poprawi strukturę gleby i zwiększy jej zdolność do zatrzymywania wody.
- Nawozić glebę.
Jak zrobić zdrowy kompost?
- Kup lub zrób kompostownik i wybierz ładne zacienione miejsce, chronione przed ulewnym deszczem przez zadaszenie drzewa lub baldachim.
- Umieść kompostownik na płaskiej powierzchni tak, aby się nie osuwał i miał jak największy kontakt z glebą. Umieść drobną siatkę na dnie, aby uniemożliwić dostęp myszom i innym gryzoniom.
- Użyj połamanych gałęzi i gałązek jako pierwszej, startowej warstwy. Dzięki temu zapewnione zostanie napowietrzenie. Jeśli masz kompostownik z otworami wentylacyjnymi, otwórz je. Kawałki gałązek nie powinny być większe niż 5 cm.
- Układaj warstwy zgodnie z zasadą "Dwie do trzech części brązu do jednej części zieleni"
- Materiał brązowy to gałęzie, trociny, kora, słoma, zrębki, suche liście. Do zielonych zaliczamy trawę, zielone liście, owoce i warzywa, bioodpady kuchenne, igły sosnowe i obornik.
- Kompost uwielbia różnorodność! Nie mieszaj więc tylko zielonego z brązowym, ale także mokrego z suchym oraz porowatego z gęstym.
- Od drugiej warstwy traktuj kompost koktajlem korzystnych bakterii weiki, które zapewniają szybki rozkład materii organicznej, zapewniają zdrowy proces kompostowania i wiążą składniki odżywcze w kompoście. W końcu to ich zadanie od zarania dziejów.
- Aby bakterie miały wystarczająco dużo energii do pracy, łatwo się rozmnażały i szybko zabierały się do pracy, należy je również dokarmiać specjalną "wysokokaloryczną paszą" - przyspieszaczem kompostu weiki, który jest czysto naturalnym środkiem polisacharydowym z modyfikowanej skrobi ziemniaczanej.
- Zadowolone, przyjazne bakterie nagrodzą Cię wtedy nie tylko szybszym przekształceniem Twoich odpadów w super jakościowy nawóz organiczny, ale także stłumią rozwój pleśni i różnych innych patogenów, które chcą zamieszkać w kompoście i zredukować zapachy.
Jak wykorzystać przyspieszacz kompostu w ogrodzie?
Na każdą warstwę kompostu posypać około 25 cm przyspieszacza kompostu Weiki. Opakowanie wystarcza na około 1 m³ kompostu. Ideałem jest połączenie stosowania przyspieszacza kompostu z aplikacją probiotyku weiki na kompost.
Jak stosować akcelerator kompostu weiki w systemie Bokashi?
Azjatycka metoda Bokashi działa na zasadzie fermentacji beztlenowej, w przeciwieństwie do konwencjonalnego kompostowania, które wymaga powietrza do rozkładu materii organicznej. Co więcej, wszystko znajduje się w przyjemnym minimalistycznym opakowaniu, wolnym od dżdżownic, much i zapachu.
- Odpady organiczne umieścić w pojemniku, posypać nierozcieńczonymi bakteriami kompostowymi weiki (ok. jedna nakrętka na litr odpadów), posypać przyspieszaczem kompostowym weiki (dwie wyrównane łyżki stołowe na litr odpadów), a następnie całość zagęścić i uszczelnić, gdyż rozkład odbywa się bez obecności tlenu. Po napełnieniu pojemnika wystarczy pozostawić go do pracy na dwa tygodnie.
- Po tym czasie regularnie dekantować płyn fermentacyjny. Masz dwie możliwości. Albo kupujemy dwa pojemniki Bokashi i napełniamy jeden w czasie dojrzewania, albo przenosimy materiał z napełnionego pojemnika do wystarczająco dużego pojemnika z pokrywą i pozostawiamy go w nim na dwa tygodnie, aby dojrzał. Możesz spokojnie napełnić pojemnik Bokashi nowymi bioodpadami.
- Nie należy zbyt często otwierać słoika z Bokashi. W rzeczywistości, im mniej go otworzysz, tym lepiej. Kompostowanie Bokashi odbywa się bez obecności powietrza. Dlatego zalecamy, aby odpady kuchenne wsypać do szczelnego pojemnika (miska z pokrywką) i dopiero po jego napełnieniu przenieść do kompostownika Bokashi. Ułatwia to również dozowanie probiotyków i akceleratora (po prostu zgodnie z zawartością pojemnika).
Co może się stać, jeśli źle założysz i utrzymasz kompostownik?
- W ten sposób zaśmiecisz cały swój ogród.
- Rozsiewasz w grządkach zarazę i inne patogeny.
- Zanieczyszczasz wody gruntowe.
- Śmierdzącą wajchą zatrujesz członków rodziny i pewnie sąsiadów daleko i szeroko.
A tego nie chcesz. Odpowiednio kompostowany, zasilany i traktowany przyspieszaczami kompostu i probiotykami weiki, kompost nie śmierdzi i prawie za darmo produkuje z odpadów pierwszorzędne podłoże i nawóz.
Související produkty
Wiedzabranży rynkowej
Świetne cenyjedne z najlepszych
Wysyłkajuż od 15 zł
Obsługa klientai pomoc online
Szybkośćdostawy i wysyłki