Dom » Winnica i piwnica » Na winnicy » Opryski i preparaty do ochrony roślin » Preparaty biologiczne

WEIKI Bakterie pożyteczne dla trawnika

Kod produktu: 2527

Trawnik potrzebuje miliardów pożytecznych mikroorganizmów dla zdrowego wzrostu i witalności. Tak jak my, ludzie. Ale pożytecznych bakterii jest zwykle niewiele. I właśnie po to są probiotyki weiki. Z pomocą lactobacilli i innych pożytecznych bakterii trawa weiki zakorzeni się i będzie lepiej rosła.

  NIE PRZEGAP

40,67 zł 33,61 zł Bez VAT

W magazynie > 10 szt

Dubňany: > 10 szt

Mělník: 0 szt

- +

Trawnik potrzebuje miliardów pożytecznych mikroorganizmów dla zdrowego wzrostu i witalności. Tak jak my, ludzie. Ale pożytecznych bakterii jest zwykle niewiele. I właśnie po to są probiotyki weiki. Z pomocą lactobacilli i innych pożytecznych bakterii trawa weiki zakorzeni się i będzie lepiej rosła. Ogólnie będzie w lepszej kondycji, a Ty będziesz cieszyć się gęstym, zielonym wzrostem w ogrodzie. Piękne efekty zobaczysz już po miesiącu.

Dla jakich roślin przeznaczony jest ten produkt?

Specjalny koktajl przyjaznych bakterii dla zdrowego wzrostu wszystkich rodzajów traw i trawników. Obudzi do życia np. życicę trwałą, kostrzewę czerwoną, kostrzewę łąkową, świerzbowiec psi, kostrzewę owczą i inne gatunki traw.

Czym są probiotyki trawnikowe i jak działają?

Trawniki niewiele się od nas różnią. W organizmie człowieka znajdują się miliardy mikroorganizmów mających ogromny wpływ na nasze zdrowie, odporność i samopoczucie. Podobnie jest w królestwie roślin. W ciele roślin żyją też miliardy niewidzialnych pomocników. Korzenie są zanurzone w świecie bakterii gleby, który pomaga trawie pobierać składniki odżywcze, rosnąć, przystosowywać się do zmian i chronić ją przed chorobami i stresem. W zamian trawy dostarczają pożytecznym bakteriom pożywienia w postaci cukru z odchodów korzeniowych.

Jednak z różnych powodów wszędzie czają się nieliczne pożyteczne bakterie i patogeny, które mogą mieć niszczący wpływ na Twój trawnik. Dzięki siedmiu starannie dobranym, wzajemnie wspierającym się szczepom pożytecznych bakterii, probiotyki Weiki zapewniają wystarczającą ilość pożytecznych bakterii, aby Twój trawnik był odporny na patogeny i dobrze się rozwijał.

Wzmocnienie obozu pożytecznych bakterii po prostu ułatwi życie Twojemu trawnikowi. Wynik? Będzie zdrowszy, gęstszy i bardziej zielony.

Jak bakterie weiki pomagają Twojemu trawnikowi?

Zachęca trawnik do wzrostu i większej żywotności.

Poprawia zdrowie i naturalne mechanizmy obronne trawnika. Są świetną profilaktyką, ponieważ produkują kwas mlekowy i inne substancje, które uprzykrzają życie patogenom.

Zachęca trawy do tworzenia odrostów korzeniowych, na których żerują bakterie, a tym samym wzmacnia ich system korzeniowy.

"Wstępnie przeżuwają" trudno strawne składniki odżywcze do postaci, którą trawnik może łatwo wykorzystać. Lepsze odżywianie wpływa pozytywnie na witalność trawnika.

Spowolni ewentualny początek choroby, złagodzi jej przebieg. Trawnik będzie się szybciej regenerował.

Dzięki nim trawnik zyskuje siłę do radzenia sobie ze stresem, walczy z suszą, przymrozkami czy ulewami, jest odporny na choroby i szkodniki. Dzieje się tak za sprawą produkcji fitohormonów.

Probiotyki są całkowicie nieszkodliwe i przyjazne dla środowiska, więc możesz nimi potraktować nawet trawę, którą karmisz swoje zwierzęta.

Jak korzystać z trawnika weiki?

  • To dość proste. Wyjmij butelkę z rurki, wstrząśnij i wlej jedną nakrętkę roztworu weiki do czajnika z siedmioma litrami wody. Wymieszać i gotowe. Potem wystarczy podlać trawnik.
  • Można dostosować dawkowanie do pogody, jeśli jest sucho to wlewamy więcej wody, jeśli dużo pada to po prostu mniej rozcieńczamy. Podlewanie lub opryskiwanie powtarzać mniej więcej raz na 14 dni.
  • Żeby dać ci pojęcie: Jedna butelka probiotyków pokrywa do 80 m2 trawnika na cały sezon. Ale probiotyki mogą przynieść korzyści także Twojemu trawnikowi, jeśli podlewasz go nieregularnie. Szczególnie wiosną i w okresie suszy.
  • Widoczne rezultaty pojawiają się po trzecim lub czwartym podlaniu lub oprysku. Trawnik będzie bardziej witalny i ogólnie w lepszej kondycji.

Dlaczego potrzebuję probiotyków, czy pożyteczne bakterie nie wystarczą?

Można się zastanawiać, po co dodawać bakterie probiotyczne do gleby, skoro z pewnością jest ich wystarczająco dużo. Niestety, zazwyczaj tak nie jest. Może to wynikać np. ze stosowania nawozów mineralnych, które dostarczają roślinom składników odżywczych bez wysiłku. Trawnik staje się wtedy leniwy i nie tworzy wystarczającej ilości korzeni lub słodkich odrostów korzeniowych. Bakterie tracą źródło pokarmu i giną. Trawa staje się zależna od swojego pokarmu mineralnego, a ponieważ ma słabe korzenie i odporność, każdy większy stres w postaci przesadzenia, mrozu, ulewy czy ataku patogenów rozreguluje ją.

Ponadto część pierwiastków z nawozów mineralnych jest wypłukiwana do otoczenia, ponieważ trawy nie są w stanie przetworzyć wszystkich składników odżywczych jednocześnie. To tak jakby mieć ogromny garnek zupy i nie mieć lodówki. Jesteś głodny, ale niedługo będziesz głodny. Probiotyki natomiast budują rezerwy składników odżywczych na "deszczowe dni". Ponieważ składniki odżywcze są powoli uwalniane z materii organicznej, trawnik może sięgać po przekąskę zawsze, gdy tego potrzebuje.

Jeśli korzystne mikroorganizmy w glebie zmniejszą się, cały łańcuch pokarmowy naturalnych mieszkańców gleby zostanie zakłócony i gleba zacznie się rozkładać, trawnik zwiędnie, a wraz z nim nadzieja na zdrową i gęstą pokrywę trawnikową. Pozostaje tylko próba ratowania wszystkiego pestycydami. Ale to tylko pogłębi problem. Dlatego, jeśli używasz nawozu mineralnego, powinieneś stale dodawać życie z powrotem do gleby, najlepiej w postaci probiotyków w połączeniu z materią organiczną, taką jak mulcz lub kompost.

A gdyby tak stosować tylko naturalne nawozy, które wspierają życie w glebie?

Glebę ubogą w pożyteczne bakterie można często znaleźć w naturalnych ogrodach, ponieważ granulowane nawozy organiczne, których większość z nas używa, nie zawierają już prawie żadnego życia z powodu obróbki cieplnej podczas przetwarzania. Bakterie muszą się jeszcze odbudować w tej materii organicznej, co znacznie ułatwiają probiotyki.

Ale probiotyki zrobią też wiele dobrego twojemu trawnikowi, jeśli użyjesz świeżego kompostu, ściółki z trawy lub zrobisz własne jedzenie. Chociaż w świeżym nawozie organicznym znajduje się mnóstwo pożytecznych bakterii, nie zawsze mogą one żyć razem, a nawet współpracować ze sobą. Ponadto świeże nawozy naturalne prawie zawsze zawierają patogenne, a więc często niebezpieczne bakterie. A te probiotyki będą utrudniały życie i rozmnażanie. Wzmocnienie obozu pożytecznych bakterii po prostu ułatwi życie Twojemu trawnikowi i zapewni mu spokojniejszy wzrost, bez względu na to, jak dodasz składniki odżywcze do gleby. To z kolei ma naturalny wpływ na gęstość, kolor i ogólny stan zdrowia trawnika.

Czy probiotyki zastąpią nawóz?

Trawy, jak każde inne żywe organizmy, potrzebują składników odżywczych. Zwykle więcej niż udaje im się "złapać" za korzeń w glebie. Tu z pomocą przychodzą nawozy. Jesteśmy zwolennikami nawozów organicznych, które są korzystne nie tylko dla roślin, ale i dla samej gleby. Ale działa dobrze również z nawozami mineralnymi, pod warunkiem, że nie używasz ich zbyt dużo. Korzystne bakterie pełnią inną funkcję niż nawożenie! Mianowicie, aby przekształcić składniki odżywcze zawarte w nawozie tak, aby trawnik mógł je pobrać.

Dzieje się tak dlatego, że pożyteczne bakterie "przeżuwają" trudno strawne składniki odżywcze z materii organicznej do postaci, którą trawnik może łatwo wykorzystać. Stale dostarczają też trawie niezbędnego fosforu i potasu, czyli pierwiastków, które najbardziej wpływają na jej witalność. Dzięki temu będzie ona pięknie zielona i gęsta. Przekonasz się również, że polewa probiotyczna korzystnie wpływa na jej zdrowie i urodę.

Nawet jeśli zawsze dostarczasz swojemu trawnikowi idealny koktajl organicznych składników odżywczych, jeśli pożyteczne bakterie nie wykorzystają ich, trawa będzie cierpieć z powodu niedożywienia. Jeśli używasz nawozów mineralnych, musisz użyć probiotyków, aby przywrócić życie do gleby, które te nawozy tłumią.

Jak przechowywać Weiki?

Produkt należy przechowywać w temperaturze 2 - 25°C. Minimalny termin przydatności do spożycia wynosi 18 miesięcy.

WEIKI Przyjazne bakterie dla warzyw

40,67 zł
Warzywa potrzebują miliardów korzystnych mikroorganizmów dla zdrowego wzrostu, odporności, witalności i płodności. Tak jak my, ludzie. Ale pożytecznych bakterii jest zwykle niewiele. I właśnie po to są probiotyki weiki. Z pomocą lactobacilli i innych pożytecznych bakterii warzywa weiki ukorzeniają
u dostawcy - na żądanie

WEIKI Przyjazne bakterie dla całego ogrodu

40,67 zł
Rośliny potrzebują miliardów pożytecznych mikroorganizmów dla zdrowego wzrostu, odporności i dobrego samopoczucia. Tak jak my, ludzie. Ale pożytecznych bakterii jest zwykle niewiele. I właśnie po to są probiotyki weiki. Dzięki naturalnym pożytecznym bakteriom rośliny weiki lepiej się ukorzeniają,
u dostawcy - na żądanie

Bateria 24 V litowa Super do pilarki Hill mini

88,63 zł
Akumulator 24 V Lhitium Super to część zamienna do akumulatorowej pilarki łańcuchowej Hill mini.
+ -
szt
w magazynie

Balsam sadowniczy Rosteto 300 g

20,43 zł
Do zabezpieczania ran drzew po cięciu, przegryzieniu przez zwierzęta lub innych uszkodzeniach.
+ -
szt
w magazynie

Algahumin 1 l

42,45 zł
AlgaHumin jest wyciągiem z torfu typu borowinowego, który zawiera dużą zawartość substancji humusowych, oraz brązowych wodorostów.
+ -
szt
w magazynie

Lanca opryskiwacza Stocker 180 cm

75,49 zł
Lanca opryskiwacza Stocker z uchwytem, maksymalny zasięg 180 cm, waga 280 g.
+ -
szt
w magazynie

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki