- - Winnica i piwnica
- + Na winnicy
- - W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- + Drożdże i enzymy
- - Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Preparaty do obróbki win i moszczów » Moszcz
Suchy lód 1 kg
Kod produktu: 8010
Doskonały pomocnik dla wszystkich (nie tylko) winiarzy. Chroni moszcz przed tlenem, poprawia i przedłuża uwalnianie z winogron naturalnych aromatów, koloru i smaku. Usprawnia proces fermentacji (może być również stosowany do kriokomory). Nie wpływa na smak napoju.
9,95 zł 8,22 zł Bez VAT
Doskonały pomocnik dla wszystkich (nie tylko) winiarzy. Chroni moszcz przed tlenem, poprawia i przedłuża uwalnianie z winogron naturalnych aromatów, koloru i smaku. Usprawnia proces fermentacji (może być również stosowany do kriokomory). Nie wpływa na smak napoju.
Suchy lód jest stałą formą dwutlenku węgla (CO2) i jest idealnym czynnikiem chłodniczym, który jest szeroko stosowany w przetwórstwie spożywczym, przemyśle. Ogromną zaletą suchego lodu jest skuteczne schładzanie żywności (ma temperaturę -78,5 ºC), bez uwalniania jej do napoju (w przeciwieństwie do lodu nie topi się w napoju, lecz sublimuje - przechodzi ze stanu stałego w gaz, nie zamieniając się w ciecz - suchy lód schładza żywność, a następnie "odparowuje" w powietrze).
Zastosowanie suchego lodu w winiarstwie
- Chroni winogrona podczas samych zbiorów - granulki suchego lodu mogą być łatwo użyte już w czasie zbiorów - zapobiegając w ten sposób przedwczesnej fermentacji
- Zapobiega przegrzewaniu się winogron podczas transportu - proste posypanie suchym lodem zapobiega przegrzewaniu się winogron podczas transportu z winnicy do przetwórni. Chroni przed rozwojem różnych chorób
- Zapewnia stabilną temperaturę zacieru - dodany suchy lód chroni zacier przed niepożądanym utlenianiem, obniża wartość pH, co przyczynia się do poprawy jakości wina.
- Naturalnie chroni moszcz - naturalne odparowanie suchego lodu tworzy obojętną atmosferę, która chroni moszcz przed dostępem tlenu. Eliminuje to konieczność dodawania antyoksydantów (siarka, tanina, ...)
- Kriokomora - szybkie schłodzenie świeżo zmielonego zacieru do temperatury maksymalnie 10 ºC i utrzymanie tej temperatury przez kilka godzin do dni. To znacząco wydobywa naturalne aromaty, cechy odmianowe i ogólny charakter wina. Gotowe wina są też bardziej stabilne na utlenianie i inne defekty. Suchy lód nakładamy na zacier podczas właściwego procesu mielenia i dokładnie rozprowadzamy po całej objętości.
Dawkowanie
- 1 kg suchego lodu schładza 100 kg winogron o około 1 stopień,
- w przypadku dozowania do winogron, zacieru i płynu, suchy lód musi być rozłożony równomiernie w całej objętości napoju (w przeciwnym razie zaczną się tworzyć lodowe skorupy).
Jak w praktyce wygląda zbieranie suchego lodu?
- Wypełnimy Twój termobox granulatem suchego lodu o średnicy 3 mm, lub możesz wybrać z naszych termoboxów 5 kg, 15 kg lub 20 kg,
- cena dotyczy 1 kg suchego lodu bez termoboxa.
Wskazówka dotycząca bezpieczeństwa
Dwutlenek węgla, ciało stałe (suchy lód) UN 1845, klasa 9, nietoksyczny, niepalny.
- Ekstremalnie zimno -78,5°C.
- Kontakt z produktem może spowodować odmrożenia.
- Dwutlenek węgla może spowodować uduszenie.
- Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza.
- Nie należy grać w gry z suchym lodem, jeść go ani wkładać do napojów.
- Nie należy używać pojemnika gazoszczelnego.
- Podczas obsługi należy zawsze nosić rękawice ochronne.
- Przechowywać i transportować w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
Jak przechowywać suchy lód?
Optymalne jest chłodne miejsce, gdzie nie świeci słońce. Jeśli masz w domu zamrażarkę, włóż do niej całe pudełko. Znacznie spowolnisz parowanie.
Jak długo wytrzymuje suchy lód?
Suchy lód stale paruje. Szybkość odparowania w temperaturze 20°C wynosi około 15% całkowitej masy lodu. Tabela pokazuje, o ile zmniejszyła się masa lodu w ciągu 24, 48 i 72 godzin.
Související produkty
Wiedzabranży rynkowej
Świetne cenyjedne z najlepszych
Wysyłkajuż od 15 zł
Obsługa klientai pomoc online
Szybkośćdostawy i wysyłki