Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Drożdże i enzymy » Żywność

Odżywka Maxaferm 100 g

Kod produktu: 1843

"Najlepsza kontrola fermentacji alkoholowej". Kompleksowe odżywianie (sól odżywcza) dla fermentacji .

14,03 zł 11,60 zł Bez VAT

W magazynie > 10 szt

Dubňany: > 10 szt

Mělník: > 10 szt

- +

Problemy pojawiające się pod koniec fermentacji alkoholowej wynikają z aktywności drożdży. Zmniejszenie aktywności drożdży może prowadzić do spowolnienia lub nawet zatrzymania fermentacji. Główne aspekty powodujące problematyczną fermentację można określić następująco: niedobory żywieniowe (witamina B1 i azot przyswajalny YAN), przepuszczalność ścian komórkowych, długie łańcuchy kwasów tłuszczowych, alkohol, znaczne wahania temperatury i poziom siarki. Te ważne czynniki sprawiają, że w wielu przypadkach fermentacja jest problematyczna. Samo sprawdzanie i mierzenie nie zapobiegnie potencjalnym problemom.

Maxaferm® jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Witamina B1 i sole amonowe stymulują wzrost i metabolizm drożdży. Ściany komórkowe nieaktywnych drożdży są źródłem przyswojonego azotu. Substancje te mają zdolność wiązania kwasów tłuszczowych (C8-C12), pomagają wzmocnić ścianę komórkową, a tym samym zapewniają aktywność drożdży tak niezbędną do fermentacji moszczu i zacieru.

Maxaferm® tym samym:

- stymuluje wzrost i metabolizm naczyń krwionośnych

- poprawia aktywność drożdży

Maxaferm® zapewnia pełną optymalizację całego procesu fermentacji. Stosowanie Maxaferm® to najlepsza kontrola fermentacji alkoholowej.

Dawkowanie

Standardowe zastosowania:
Dawkę najlepiej podzielić na 2 części. Pierwszą część zastosować na początku fermentacji, drugą przed główną fermentacją (3 dzień)
Zalecane dawkowanie: 30-40 g/hl.

Ochrona profilaktyczna:
Dodaj Maxaferm® w środkowej fazie fermentacji. Wymaganą ilość preparatu rozpuścić w 10-krotnie większej ilości wody, cydru lub wina. Następnie całą ilość dodać do fermentacji
zbiorniki z ciągłym mieszaniem. Zalecane jest lekkie napowietrzanie.
Zalecane dawkowanie: 15-30 g/hl.

Ponowne rozpoczęcie fermentacji
Przy wznowieniu fermentacji należy ocenić indywidualnie sytuację w zależności od zastosowanego szczepu drożdży.
Średnia dawka: 40-50 g/hl.
Maksymalna możliwa dawka: 60 g/hl

Pochodzenie:
Maxaferm,
OENOBRANDS SAS, Francja

Korek fermentacyjny

5,15 zł
Zapobiega utlenianiu podczas fermentacji moszczu.
+ -
szt
w magazynie

Enzym Rapidase Expression 15 g

Enzym Rapidase Expression 15 g
 NASZ WYBÓR
17,58 zł
Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.
+ -
szt
w magazynie

Odżywka D.A.P. 20 g

3,37 zł
Zbilansowana pożywka dla drożdży na bazie fosforanu amonu i tiaminy, zapewniająca odpowiedni poziom YAN sprzyjający rozwojowi drożdży.
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Cool 20 g

FermiHill Cool 20 g
 NASZ WYBÓR
6,93 zł
Wielofunkcyjne drożdże do bezpiecznej fermentacji, w tym fermentacji kontrolowanej, działające w niskich temperaturach (od 11°C). Zachowują różnorodność i aromat.
+ -
szt
w magazynie

Turbodroźdźe 18-20% Bestseller

Turbodroźdźe 18-20% Bestseller
 NASZ WYBÓR
26,47 zł
Absolutny top wśród drożdży, tolerują do 20% alkoholu.
+ -
szt
w magazynie

Siarka płynna Solfosteril 15% 1 kg

Siarka płynna Solfosteril 15% 1 kg
 NASZ WYBÓR
15,81 zł
Siarka płynna 15 % (roztwór dwusiarczku potasu) bez amoniaku. Stosowany jest jako przeciwutleniacz, środek antybakteryjny i przeciwporostowy do siarkowania wina, dezynfekcji beczek i sterylizacji butelek.
+ -
szt
w magazynie

FermiHill Riesling 20 g

8,70 zł
Czyste, eleganckie i świeże wina Riesling z nutami kwiatowymi, muskatowymi, limonkowymi lub mineralnymi.
+ -
szt
w magazynie

Wiedzabranży rynkowej

Świetne cenyjedne z najlepszych

Wysyłkajuż od 15 zł

Obsługa klientai pomoc online

Szybkośćdostawy i wysyłki