- - Winnica i piwnica
- + Na winnicy
- - W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- - Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Drożdże i enzymy » Żywność
Odżywka Maxaferm 100 g
Kod produktu: 1843
"Najlepsza kontrola fermentacji alkoholowej". Kompleksowe odżywianie (sól odżywcza) dla fermentacji .
14,03 zł 11,60 zł Bez VAT
Problemy pojawiające się pod koniec fermentacji alkoholowej wynikają z aktywności drożdży. Zmniejszenie aktywności drożdży może prowadzić do spowolnienia lub nawet zatrzymania fermentacji. Główne aspekty powodujące problematyczną fermentację można określić następująco: niedobory żywieniowe (witamina B1 i azot przyswajalny YAN), przepuszczalność ścian komórkowych, długie łańcuchy kwasów tłuszczowych, alkohol, znaczne wahania temperatury i poziom siarki. Te ważne czynniki sprawiają, że w wielu przypadkach fermentacja jest problematyczna. Samo sprawdzanie i mierzenie nie zapobiegnie potencjalnym problemom.
Maxaferm® jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Witamina B1 i sole amonowe stymulują wzrost i metabolizm drożdży. Ściany komórkowe nieaktywnych drożdży są źródłem przyswojonego azotu. Substancje te mają zdolność wiązania kwasów tłuszczowych (C8-C12), pomagają wzmocnić ścianę komórkową, a tym samym zapewniają aktywność drożdży tak niezbędną do fermentacji moszczu i zacieru.
Maxaferm® tym samym:
- stymuluje wzrost i metabolizm naczyń krwionośnych
- poprawia aktywność drożdży
Maxaferm® zapewnia pełną optymalizację całego procesu fermentacji. Stosowanie Maxaferm® to najlepsza kontrola fermentacji alkoholowej.
Dawkowanie
Standardowe zastosowania:
Dawkę najlepiej podzielić na 2 części. Pierwszą część zastosować na początku fermentacji, drugą przed główną fermentacją (3 dzień)
Zalecane dawkowanie: 30-40 g/hl.
Ochrona profilaktyczna:
Dodaj Maxaferm® w środkowej fazie fermentacji. Wymaganą ilość preparatu rozpuścić w 10-krotnie większej ilości wody, cydru lub wina. Następnie całą ilość dodać do fermentacji
zbiorniki z ciągłym mieszaniem. Zalecane jest lekkie napowietrzanie.
Zalecane dawkowanie: 15-30 g/hl.
Ponowne rozpoczęcie fermentacji
Przy wznowieniu fermentacji należy ocenić indywidualnie sytuację w zależności od zastosowanego szczepu drożdży.
Średnia dawka: 40-50 g/hl.
Maksymalna możliwa dawka: 60 g/hl
Pochodzenie:
Maxaferm,
OENOBRANDS SAS, Francja
Související produkty
Wiedzabranży rynkowej
Świetne cenyjedne z najlepszych
Wysyłkajuż od 15 zł
Obsługa klientai pomoc online
Szybkośćdostawy i wysyłki