



Co to jest FERMSTOP?
FERMSTOP to preparat zawierający średnio długo nasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oktanowy (C8), dekanowy (C10) i dodekanowy (C12). Kwasy te występują naturalnie np. w orzechach czy mleku matki, co sprawia, że są nie tylko nieszkodliwe dla zdrowia, ale wręcz korzystne dla zdrowia. W produkcji wina kwasy te odgrywają kluczową rolę, gdyż są naturalnie wytwarzane przez drożdże podczas fermentacji, gdzie przyczyniają się do regulacji ich aktywności.
Jak działa FERMSTOP?
Po dodaniu do moszczu w trakcie fermentacji, niezdysocjowane kwasy tłuszczowe zawarte w preparacie FERMSTOP wnikają do komórek drożdży. Tam dysocjują, obniżając wewnętrzne pH drożdży i zaburzając ciągłość ich błon. Proces ten prowadzi do gwałtownego zahamowania aktywności metabolicznej drożdży, ich śmierci a w konsekwencji do przerwania fermentacji alkoholowej.
Zalety stosowania FERMSTOP
Jedną z głównych zalet stosowania FERMSTOP jest możliwość ograniczenia dozowania innych konserwantów, takich jak dwutlenek siarki (SO₂) czy kwas sorbinowy. Dzięki temu nie tylko produkcja staje się tańsza i łatwiejsza, ale także minimalizuje się zawartość tych konserwantów w produkcie końcowym, co jest ogromną korzyścią dla jakości i zdrowia konsumentów.
FERMSTOP jest szczególnie skuteczny w połączeniu ze zmniejszoną dawką SO₂, co sprawdza się szczególnie w operacjach, w których nie ma możliwości zastosowania kosztownych technologii, takich jak chłodzenie czy sterylna filtracja. Zastosowanie FERMSTOP jest zatem idealnym wyborem dla mniejszych winiarni, które poszukują skutecznych i niedrogich rozwiązań.
Dawkowanie i czynniki synergistyczne
Dozowanie FERMSTOP w fermentującym nastawie wynosi 1:10 000, co oznacza 1 ml na 10 litrów fermentującego nastawu. Niskie pH, wyższa zawartość etanolu, mniejsze zmętnienie moszczu, wyższa temperatura i wyższe stężenie wolnego dwutlenku siarki działają synergistycznie z działaniem FERMSTOP. Prawidłowe dozowanie gwarantuje zachowanie nienaruszonych właściwości organoleptycznych wina, a zawarte w nim substancje wiążą się obumarłych ciałach drożdży, które są usuwane podczas pierwszego zlewania znad osadu.
Po zastosowaniu FERMSTOP zaleca się dozowanie SO₂ po 12-24 godzinach.
Moszcze fermentowane o zawartości alkoholu 7-10%: FERMSTOP + 40-60 mg/l SO₂
Moszcze fermentowane o zawartości alkoholu 10-13%: FERMSTOP + 30-50 mg/l SO₂
Moszcze fermentowane o zawartości alkoholu 13% i większej: FERMSTOP + 20-40 mg/l SO₂
Parametry dodatkowe
| Kategoria: | Piwnica winiarska |
|---|---|
| EAN: | Wybierz wariant |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.