- - Winnica i piwnica
- + Na winnicy
- - W piwnicy
- + Butelki, balony do wina, nakrętki, napełnianie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Sprzęt i materiały filtracyjne
- + Przetwarzanie winogron
- - Drożdże i enzymy
- + Preparaty do obróbki win i moszczów
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- Kwasy i stabilizatory
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Szklanki, dzbanki, degustatory
- Książki i publikacje
- Świetne wina
- Zdrowy moszcz + spokojna fermentacja = podstawa dobrego wina
- + Sadownictwo i destylaty
- + W sadzie
- + Produkcja napojów
- + Przetwórstwo owoców
- Fermentacja
- Kwasy i stabilizatory
- + Przygotowania do dopracowania napoju
- + Pomiary - termometry, mierniki cukru i inne
- + Plastikowe pojemniki i kadzie
- + Zbiorniki ze stali nierdzewnej
- + Filtracja, pompy
- + Utrzymanie i urządzenia sanitarne
- + Zakrętki, butelki, napełnianie
- + Szkło
- Książki i publikacje
- Od zbiorów do destylacji
- + Ogród i dom
- + Szkło
- + Sommelier
- + Artykuly upominkowe
- + Nasze produkty
Dom » Winnica i piwnica » W piwnicy » Drożdże i enzymy » Enzymy
Enzym Extra Fruit Hill 100 g
Kod produktu: 8696
Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji czerwonych winogron.
92,18 zł 76,18 zł Bez VAT
Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji czerwonych winogron.
Pozwala na ukierunkowaną ekstrakcję prekursorów owocowego aromatu zawartych w skórkach czerwonych winogron. Dzięki temu owoce mogą sprawniej fermentować do optymalnej zawartości alkoholu. Intensywniejsze rozbijanie skórki owocu uwalnia też do fermentu cenne substancje i zwiększa zawartość naturalnych owocowych prekursorów aromatycznych.Jego zastosowanie pozwala na skrócenie czasu i temperatury maceracji, a także na mniejsze wykorzystanie potencjalnie utleniających metod mechanicznych, takich jak intensywne zatapianie "czapy" nastawu lub długotrwała maceracja na zimno.
Rapidase® Ekstra Fruit Hill to mikrogranulowany enzym pektolityczny, uzupelniony o właściwości pozwlające na zachowanie intensywności koloru, zawiera naturalnie niski poziom antocyjanazy.
Dawkowanie i sposób użycia
- Dodać możliwie najwcześniej w trakcie maceracji;
- Dawkowanie 2 do 3 g/100 kg:
- dla grubej skóry lub preferowanej maceracji na zimno (8-12°C): 3 g/100 kg, efekt można wzmocnić po dwóch dniach dodając 2 g/ 100 kg;
- do 3 dni maceracji: 2,5 g/100 kg;
- dla zwykłej maceracji: 2 g/100 kg;
- Przed dodaniem rozcieńczyć w 10 krotnej ilości wody;
- Aktywny od 10 do 50°C, (50 do 122°F). Aktywność wzrasta wraz z temperaturą, temperatury powyżej 50°C dezaktywuje Rapidase Extra Fruit Hill
- Aktywny w typowym zakresie pH wina i w obecności normalnych stężeń SO2;
- Usuwany przez bentonit.
Opakowanie i przechowywanie
- Dostępne w opakowaniach 100g, 20 g i 5 g.
- Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C;
- Po otwarciu produkt może być nadal używany zgodnie z datą przydatności do spożycia.
Aby zapewnić najlepszą skuteczność działania, każdy preparat Rapidase® jest opracowywany i testowany przez najbardziej znane na świecie instytuty badawcze zajmujące się winem oraz zatwierdzany w winiarniach w testach na skalę produkcyjną.
Související produkty
Wiedzabranży rynkowej
Świetne cenyjedne z najlepszych
Wysyłkajuż od 15 zł
Obsługa klientai pomoc online
Szybkośćdostawy i wysyłki